Leestips

Leestip: Nieuwe maan

27 juni 2018

Vandaag de aller-, allerlaatste leestip van Leesplein 15+: Nieuwe maan, een aangrijpend boek van Sarah Crossan over Ed die in een dodencel zit en zijn jongere broer Joe die hem elke dag bezoekt. 

Citaat
Maar in plaats van te gaan hardlopen
was ik naar Texas vertrokken
om de dagen te tellen tot de voltrekking
van de doodstraf van mijn broer.
En het had geen zin om te proberen
mij op te beuren.


Het verhaal
De broer van Joe zit al tien jaar in de gevangenis op beschuldiging van moord op een agent. Hij wacht in de dodencel zijn straf af. Joe heeft hem al die jaren niet gezien. Maar nu is de executiedatum bekend en besluit hij zijn broer op te zoeken nu het nog kan. Dagelijks bezoekt hij zijn broer. Ze tellen de dagen af en stiekem hopen ze dat er op het laatste moment toch nog redding komt. 

Vooral lezen want
Nieuwe maan (Pepper Books) is een aangrijpend verhaal. Net als Joe word je heen en weer geslingerd tussen hoop en wanhoop. Het is geschreven in korte poëtische zinnen waardoor het verhaal heel intens wordt. Als je zo weinig tijd hebt als Joe en Ed, zeg je alleen zeggen wat er echt toe doet. 

De schrijfster
Sarah Crossan is een Ierse schrijfster die in Nederlands vooral bekend werd met haar jongerenroman Een, over een Siamese tweeling. Voor dit boek kreeg ze diverse prijzen, waaronder de Dioraphte Literatour Prijs. Nieuwe maan is haar nieuwste jongerenroman. Vorige maand werd ze benoemd tot ´Laureate na nÓg´ ofwel de Ierse Children´s laureate, een titel die te vergelijken is met onze Kinderboekenambassadeur. 

Dit was de allerlaatste leestip, omdat Leesplein per 1 juli stopt. Vanaf medio juli kun je terecht op jeugdbibliotheek.nl