Leestips

Leestip: Op mijn schouders

3 mei 2017

Libby is de dikste en Jack de grappigste. Zo zien anderen hen, maar wie zijn ze echt? Lees Op mijn schouders, de nieuwe YA-roman van Jennifer Niven.

Citaat
´Nee.´
Ik herken mijn eigen stem, maar ik klink verw eg, alsof ik aan de andere kant van de school ben, in de buurt van de bibliotheek. Dit is duidelijk een of ander gruwelijk spel. Knuffel het dikste meisje of Lijm je vast aan het dikke meisje. Dit is erger dan van het speeltoestel gejaagd worden. Ineens ben ik zo kwaad dat ik begin te trillen. Mijn hele lichaam wordt heet, en dat moet hij beslist merken, want hij zit net zo stevig aan me vast als mijn armen en benen.
Ik ben niet 137 kilo afgevallen en heb geen pizza en Oreo´s van mijn menu geschrapt om door deze eikel in mijn schoolkantine voor paal te worden gezet.

Het verhaal
Drie jaar geleden was Libby het dikste meisje van Amerika. Nu wil ze weer een normaal leven leiden en komt deze ´eikel´, Jack, op haar pad. Daar heeft ze dus geen zin in. Maar naarmate ze hem beter leert kennen, raakt ze erg op hem gesteld. En hij op haar. Want Libby is de enige aan wie Jack zijn vreselijke probleem durft te vertellen.

Vooral lezen want
Op mijn schouders (Moon) is een heerlijk wensvervullend verhaal over een onmogelijke vriendschap, zelfs liefde, tussen twee mensen die hemelsbreed van elkaar verschillen. En over liefde die alles overwint en die je sterker maakt.

De schrijfster
Eerder verscheen van Jennifer Niven de jongerenroman Waar het licht is in Nederlandse vertaling. Ook dit gaat over een bijzondere vriendschap, in dit geval tussen twee depressieve jongeren. Dit boek kreeg in ons land zowel de Dioraphte Literatour Prijs
als de Dioraphte Literatour Publieksprijs. Niven schreef nog meer boeken, waaronder ook non-fictie, maar die zijn (nog) niet in het Nederlands vertaald.