Leestips

Leestip: The Cage

16 maart 2016

Een proefdier worden voor buitenaardse wezens. Dat overkomt vijf jongeren in The Cage, een bizar toekomstverhaal van Megan Shepherd.

´je bent bang.´ Even klonk de stem van de Toezichthouder zachter. Ze draaide haar hoofd verrast in zijn richting. Had hij gezien hoe haar handen trilden? ´Daar is echter geen reden toe. Wij willen jullie geen kwaad doen. Dat zou volkomen indruisen tegen de verantwoordelijkheden die wij op ons hebben genomen.´

Het ene moment zit Cora met haar broer in de auto, het andere moment wordt ze wakker in een vreemd landschap. Samen met vier andere jongeren blijkt ze ontvoerd door buitenaardse wezens, de Verwanten. Ze zitten opgesloten in een grote kooi, ingericht als een op de aarde lijkende mikrokosmos. Overal staan zwarte schermen van waaruit ze worden geobserveerd. 

Volgens de Toezichthouder heeft zijn volk het beste met hen voor. Maar Cora ontdekt al snel dat ze proefdieren zijn in een wreed psychologisch-biologisch experiment. De vijf jongeren worden op de proef gesteld en tegen elkaar uitgespeeld.

Ze krijgen te horen dat de aarde is verwoest en zij de laatste overlevenden zijn. Terugkeer is onmogelijk. Cora is de enige die dat niet gelooft. Ze wil maar een ding: ontsnappen. Maar hoe moet ze dat doen zonder de hulp van de anderen?

The Cage (Van Goor) is een bizar sciencefictionverhaal van de Amerikaanse schrijfster Megan Shepherd. De manier waarop de buitenaardse wezens omgaan, lijkt verdacht veel op hoe wij (proef)dieren behandelen of, in vroeger tijden, slaven. Het open einde doet vermoeden dat er een tweede deel in aantocht is.