Leestips

Leestip: The Hate U Give

12 juli 2017

Starr leeft tussen twee werelden: de zwarte achterstandswijk en de blanke eliteschool. Na de dood van haar jeugdvriend Khalil houdt ze het niet langer vol. The Hate U Give is een heftig debuut van Angie Thomas.

Citaat
Ik heb het al zo vaak zien gebeuren: er wordt een zwarte doodgeschoten omdat hij zwart is en de pleuris breekt uit. Ik zelf ook #rip getweet, foto´s geliket op Tumblr en alle mogelijke petities ondertekend. Ik heb altijd gezegd dat als ik degene was die het zou zien gebeuren, ik ontzettend veel stampij zou maken, ervoor zou zorgen dat de hele wereld het wist.
Nu ben ik diegene en durf ik mijn mond niet open te doen.

Het verhaal
Starrs ouders willen dat ze betere kansen in het leven krijgt dan ze zelf hadden. En dus sturen ze haar naar een blanke eliteschool. Maar hoe kan Starr haar blanke vrienden ooit vertellen over haar leven in een zwarte achterstandswijk? Hun zorgen reiken niet verder dan school en vriendjes, terwijl Starr al twee vrienden van haar vermoord heeft zien worden. De titel is ontleend aan wat (de doodgeschoten) rapper Tupac THUG noemde: The Hate U Give. Ofwel: ´Wat de maatschappij er bij de jeugd in pompt, komt er weer uit als je groot bent.´ 

Vooral lezen want
The Hate U Give (Moon) is een confronterend en heftig verhaal over de nog steeds bestaande tweedeling in onze samenleving. Het verhaal maakt duidelijk hoeveel vooroordelen er aan beide kanten bestaan en hoe moeilijk de kloof te dichten is. Geen boek om in weg te dromen, maar eentje dat je wakker schudt.

De schrijfster
Angie Thomas groeide zelf op in een arme zwarte wijk in Mississippi en maakte al vroeg kennis met geweld. Op haar zesde was ze, net als Starr, getuige van een schietpartij tussen drugsdealers. Haar moeder leerde haar om via boeken een andere wereld te ontdekken. De jongerenroman The Hate U Give is haar debuut.