Leestips

Leestip: Twittercrime in Volg mij

23 maart 2016

Twitter bestaat deze week tien jaar. Precies het goede moment om een spannend verhaal te lezen over een hashtagmoordenaar in Volg mij van Angela Clarke.  

De foto verscheen. Uitvergroot. Ze gilde en sloeg haar hand voor haar mond. Het was Alun Mardling. Of wat er nog van hem over was. Zijn hals was doorgesneden. Zijn hoofd hing slap naar voren boven het toetsenbord. Bloed.
Hoe was deze foto online terechtgekomen? Wie had hem gemaakt? De account had geen volgers en volgde zelf maar één persoon: Alun Mardling. De accountnaam was Apollyon. @Apollyon.

Freddie Venton is nauwelijks bekomen van haar eerste confrontatie met een afgrijselijke plaats delict als ze de foto van het vermoorde slachtoffer opeens op Twitter ziet verschijnen. Ze beseft: de enige die dit heeft kunnen posten, is de moordenaar. 

De avond was even suf als altijd begonnen, met haar werk in een espressobar. Bepaald geen droombaan, want eigenlijk wil Freddie journalist worden. Maar tot nu toe blijft ze steken in onbetaalde schrijfklussen. Zorg dat je in een goed verhaal verzeild raakt, luidt het advies van een van haar redacteuren. En dat doet Freddie. 

Tijdens de pauze van haar werk ontmoet ze toevallig haar vroegere schoolvriendin Nasreen die nu bij de recherche werkt. Ze besluit haar te volgen en raakt zo verzeild in de mysterieuze moord op Alun Mardling. Freddie ontdekt al snel dat social media, vooral Twitter, een belangrijke rol spelen in deze zaak. En dan begint de moordenaar via Twitter aanwijzingen rond te strooien over nieuwe moorden. 

Dat Freddie vanwege haar kennis van social media wordt toegevoegd aan het opsporingsteam, is lichtelijk onwaarschijnlijk, maar zorgt wel voor grappige verwikkelingen. Wat volgt is een hopeloze jacht op een hashtagmoordenaar die hen telkens een stapje voor is. 

Volg mij (The House of Books) is een grappige en spannende thriller. De uitleg over bijvoorbeeld Twitter zal menig lezer niet meer nodig hebben, maar het verhaalgegeven is leuk. Een lekker leesbaar debuut van de Britse journaliste Angela Clarke.