Leestips

Leestip: We keken allemaal op

3 februari 2016

Een komeet stevent recht op de aarde af en een botsing lijkt onafwendbaar. Wat doe je als je nog twee maanden te leven zou hebben? Lees wat Peter, Andy, Anita en Eliza kiezen in We keken allemaal op van Tommy Wallach

Na een weekend waarin hij alleen maar stoned was geweest en alles had vermeden wat ook maar op een gedachte dreigde te gaan lijken, liep hij nu tegen een muur van terugslag aan. Vraag: hoe kon je het einde van de wereld tegemoetzien en niet gek worden? Antwoord: dat kon niet. Het enige wat je kon doen om normaal te blijven was zo veel mogelijk afleiding zoeken. Je moest de angst zien te smoren.

Eliza, Peter, Anita en Andy zitten in hun eindexamenjaar. Vier totaal verschillende jongeren met ieder heel verschillende toekomstdromen. Die toekomst hangt aan een zijden draadje als het nieuws komt dat een komeet recht op de aarde af stevent. De kans dat de aarde wordt vernietigd is 66%.

Het is nieuws dat alles verandert. Opeens doen heel veel dingen er niet meer toe. En andere worden juist enorm belangrijk. De vier jongeren bedenken dat het nu of nooit is. Alles wat ze ooit wilden, maar niet durfden, geven ze nu een kans. 

Tegelijkertijd stellen de volwassenen om hen heen juist strengere regels, in een wanhopige poging de orde te handhaven. In de korte tijd die hen nog gegund is, vechten Peter, Eliza, Andy en Anita ervoor om te mogen zijn wie ze willen. En ontdekken ze bovendien waar het allemaal om draait in het leven. 

Tommy Wallach bedacht in We keken allemaal op (Querido) een origineel gegeven om zaken op scherp te zetten. Het boek laat je nadenken over de dingen die er werkelijk toe doen. Wat zou jij belangrijk vinden om in die twee maanden die de aarde nog rest te doen met je leven?