Leestips

Leeslijsttip: Wees onzichtbaar

25 oktober 2017

Geschiedenis hoeft niet altijd lang geleden te zijn. Lees bijvoorbeeld het boek dat  Murat Isik schreef over opgroeien in de Amsterdamse wijk De Bijlmer: Wees onzichtbaar.

Citaat
Mijn vader nam een slok van zijn thee en keek tevreden voor zich uit. ‘Ik ben een geweldige vader,´ zei hij ineens met een brede glimlach.´... ‘Jullie vader is heel bijzonder, besef je dat wel?´...´Op de hele wereld is er niet zo´n vader als ik.´ Dat is helaas waar, dacht ik. Ik kon het niet helpen en dacht aan al die keren dat mijn vader had gezegd dat hij nooit had moeten trouwen, dat hij nooit kinderen had moeten nemen, en nu liep hij tevreden te verkondigen dat hij een geweldige vader was.

Het verhaal
Vol verwachting reist de vijfjarige Metin met zijn moeder en zus naar Nederland, waar hun vader een woning heeft gevonden. Maar eenmaal aangekomen in de Bijlmer valt de werkelijkheid vies tegen. Hun vader is een grillige man die overdag communistische literatuur leest en zich ´s avonds bezat met zijn maten. Niet alleen het gezinsleven is onzeker, ook in de buurt weet je niet wat je kan verwachten. Voor je het weet wordt je geslagen door een racistisch vrouwtje of probeert een pedofiel je te misbruiken in de lift. Maar het is niet allemaal kommer en kwel. Metins vrienden wonen vlakbij en elke dag kan hij met zijn eerste liefde Esmeralda naar school wandelen. Deze setting vormt de uitgangspositie voor een bijzondere jeugd, waarin ook de Bijlmerramp uit 1992 een plek krijgt.

Vooral lezen als
Je geïnteresseerd bent in andere culturen en houdt van realistische verhalen. Je krijgt een goed beeld van hoe het was om in een multiculturele wijk als de Bijlmer op te groeien. De schrijver vermijdt irritante stereotypes en ontkracht vooroordelen.

De schrijver
Murat Isik (1977) is niet alleen schrijver, maar ook jurist. In 2012 verscheen zijn eerste roman Verloren grond. Hiervoor kreeg hij de Bronzen Uil Publieksprijs. De schrijver is net als de hoofdpersoon in dit tweede boek, Wees onzichtbaar (Ambo|Anthos), ook opgegroeid in de Bijlmer.

Je kunt dit boek lezen voor de leeslijst Nederlands. Het is niveau 3. Overleg wel eerst met je leraar Nederlands of je het mag lezen.