Leestips

Leestip: Wie is nou normaal?

18 januari 2017

David is een jongen, maar voelt zich een meisje. En dan is er nog Leo. Wie is nou normaal? van Lisa Williamson is een van de weinige jongerenromans over transseksualiteit.

Citaat
‘Soms,´ zeg ik, ‘lijkt die jongen in de spiegel een vreemde, een buitenaards wezen zelfs. Het is alsof ik weet dat mijn echte ik daar ergens in zit, maar dat ik een gevangene ben van dat rare lichaam dat ik met de dag minder herken.´

Het verhaal
Zolang als David zich kan herinneren, heeft hij een vurige wens: een lichaam dat bij hem past. Van binnen is hij een meisje, maar opgesloten in een jongenslichaam. Zijn twee beste vrienden kennen zijn geheim, maar hoe vertelt hij het in godsnaam zijn ouders? En durft hij zich ook in het openbaar als meisje te vertonen? Alles raakt in een stroomversnelling als hij bevriend raakt met Leo, een nieuwe jongen op school. Leo heeft een eigen geheim en een eigen strijd uit te vechten.

Vooral lezen want:
Dit is een van de weinige jongerenromans over transgenders en transseksuelen. En nog goed geschreven ook! Geen loodzwaar pribleemboek, maar een verhaal met een goede mix van ernst en humor. Je leert de twee - totaal verschillende - hoofdpersonen goed kennen.

De schrijfster
Wie is nou normaal? (Lemniscaat) is het debuut van de Britse schrijfster Lisa Williamson. Het boek werd een bestseller en won in 2016 de the Waterstones Children´s Book Prize. Binnenkort verschijnt haar tweede boek: All about Mia.