Leestips

Leeslijsttip: Wij zeggen hier niet halfbroer

30 augustus 2017

In zijn jeugd pendelde Henk van Straaten met zijn moeder wekelijks heen en weer tussen zijn vader en stiefvader. Hij beschrijft het in zijn autobiografische boek Wij zeggen hier niet halfbroer.

Citaat
Van de ene man was ze de geliefde: mijn vader, die haar en mij vrijdags te zien kreeg en ons iedere zondagavond of maandagochtend weer moest laten gaan. En van de ander was ze de ex-vrouw: mijn stiefvader, die door haar was verlaten , die haar in huis had en haar ieder weekend naar haar nieuwe man zag vertrekken.

Het verhaal
In Wij zeggen hier niet halfbroer (Nijgh & Van Ditmar) vertelt Henk van Straten over zijn opmerkelijke jeugd. Een constante daarin was zijn wens om ergens bij te horen. Bij zijn zwijgzame stiefvader voelt hij zich geen volwaardig gezinslid en ook met zijn veel oudere halfbroers ervaart hij regelmatig een kloof. Later op de middelbare school wil hij nog steeds bij een groep horen of dat nu kakkers, alto´s, gabbers of gewoonweg ruziezoekende patsers zijn. Ondertussen is hij thuis eenzaam en gebruikt hij allerhande drugs. Pas de psychose van zijn oudste broer trekt hem ruw uit zijn eigen wereldje.

Vooral lezen want

Hoewel Henk van Straten bepaald geen doorsnee jeugd heeft gehad, beschrijft hij zijn ervaringen zeer herkenbaar. Hij spaart zichzelf niet en vermeldt ook beschamende gebeurtenissen. Wij zeggen hier niet halfbroer relativeert de onzekerheden die horen bij opgroeien. Niet alles komt goed, maar na het lezen van dit boek ben je wel weer even gerustgesteld.

De schrijver

Voordat Henk van Straten (1980) schrijver werd, was hij zanger van de punkband Maypole. Sindsdien zijn er negen boeken van hem verschenen waaronder Superlul en Salvador. Daarnaast schrijft hij als journalist voor tijdschriften, variërend van Volkskrant Magazine tot Playboy.

Dit boek kun je lezen voor je leeslijst Nederlands. Het is ongeveer niveau 2. Vraag wel even aan je leraar of je het mag lezen voor je lijst.