Leestips

Leestip: Winger

18 april 2018

Ryan Dean vindt zichzelf een loser. Toch weet hij de mooie Annie voor zich te winnen en zijn mannetje te staan in het rugbyteam. Winger van Andrew Smith is een humoristisch verhaal over de groeipijnen van jongens. 

Citaat
Ik viel nauwelijks op tussen mijn rare oren; mijn mond hing halfopen in een glimlach-die-niet-echt-een-glimlach-was; mijn kortgeknipte vaalblonde haar wilde nooit in model blijven en mijn bleke huid wekte de indruk nooit, maar dan ook nooit ook maar het miniemste pluizige haartje te zullen produceren.
´Ach, gossie,´ zei ze. ´Wat een schatje.´
Oké, ik zal eerlijk zijn. Volgens mij zei ze eigenlijk ´schattig jochie´, maar dat was zo traumatisch om te horen dat ik het mogelijk heb verdrongen.
Ze had me net zo goed meteen een schop in mijn ballen kunnen geven.
Wat ben ik toch een loser. 


Het verhaal
Ryan Dean, bijgenaamd Winger, voelt zich als slimme 14-jarige tussen veel oudere leeftijdsgenoten, een loser. En nou is hij ook nog eens voor straf verbannen naar het K-gebouw van zijn kostschool, waar allemaal veel oudere en ruigere jongens slapen. Hij mag zichzelf dan een loser vinden, hij weet zich dankzij zijn humor en rugbytalent prima staande te houden. Hij weet zelfs zijn grote liefde Annie te veroveren. Maar dan gebeurt er iets vreselijks met zijn vriend Joey. 

Vooral lezen want
Winger (De Fontein) is een supergrappig en herkenbaar verhaal over waar jongens zoal mee bezig zijn, vol melige grappen over ballen (ja, die) tot en met dagdromen over seks. Maar ook met serieuze vragen over ware vriendschap en je staande houden. 

De schrijver
De Amerikaanse Andrew Smith heeft diverse YA-boeken op naam staan, zoals Grasshopper Jungle, The Marbury Lens en dus Winger. Dit laatste boek is tot nu toe het enige dat in het Nederlands is vertaald. Zijn nieuwste boek is The Alex Crow, over Ariel die als enige in ziojn dorp een aanval overleefde en nu als vluchteling in West-Virgina woont, afgewisseld met het verhaal van een  schizofrene bomber en een dagboek over een mislukte poolexpeditie.