Lezen voor de lijst

Lezen op niveau

Bij een te ingewikkeld boek haak je af, maar een te simpel boek kan ook vervelend zijn. Om je te helpen een boek voor je leeslijst Nederlands te kiezen dat past bij jouw leeservaring zijn Nederlandse romans verdeeld over leesniveaus. We werken daarvoor samen met lezenvoordelijst.nl. Op hun website vind je uitgebreide uitleg over de niveaus. Je kunt daar ook zelf nagaan welk niveau bij jou past.

Voor de bovenbouw van havo/vwo zijn er zes leesniveaus. Voor de onderbouw havo/vwo en het vmbo zijn er vijf leesniveaus. Op Leesplein 15+ vind je alle boeken voor de bovenbouwniveaus en de twee hoogste niveaus van de onderbouw/vmbo. De overige onderbouwniveaus vind je op Leesplein 12+.

Boeken zoeken

Zoek je een boek voor je leeslijst Nederlands? Hieronder vind je geschikte lijstboeken. Ze zijn geordend naar leesniveau, van makkelijke tot zeer pittige boeken. Zo kun je een boek kiezen dat past bij jouw leeservaring. En door ook eens een niveau hoger te lezen klim je omhoog op de literaire leesladder.

Hier vind je lijstboeken voor de bovenbouw havo/vwo:

- lijstboeken niveau 1
- lijstboeken niveau 2
- lijstboeken niveau 3
- lijstboeken niveau 4
- lijstboeken niveau 5
- lijstboeken niveau 6

Hier vind je lijstboeken van de twee hoogste niveaus onderbouw/vmbo:

- lijstboeken voor vmbo en onderbouw havo-vwo niveau 3
- lijstboeken voor vmbo en onderbouw havo-vwo niveau 3+

E-books en luisterboeken
Bij de Bibliotheek kun je van steeds meer leeslijstboeken ook een e-book lenen. Wel zo handig, want zo is het boek van jouw keuze altijd beschikbaar: overzicht van alle digitale leeslijstboeken.
Je kunt ook luisteren voor je lijst. In de LuisterBieb vind je van zo´n 12 leeslijstboeken een luisterboek.

Maandelijkse leeslijsttip

Wil je graag een recent boek op je leeslijst zetten? Kijk dan eens bij onze leestips. Daar vind je van september tot en met juni elke laatste woensdag van de maand een leeslijsttip. We geven hierbij ook een niveau-aanduiding volgens de principes van Lezen voor de Lijst. Overleg wel altijd met je leraar Nederlands of je dit boek op jouw lijst mag zetten.

Achtergrondinformatie

Op Leesplein 15+ vind je volop informatie over schrijvers en boeken. Maar kijk ook eens op deze websites:

- Literatuurplein
Een website boordevol informatie over literatuur voor volwassenen.

- Leesmij
Een website met filmpjes en achtergrondinformatie bij Nederlandstalige lijstboeken.

- Literatuurgeschiedenis
Een website met overzichtelijke en beknopte informatie over de Nederlandse literatuur vanaf de Middeleeuwen tot nu.

- Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren
Een website met informatie over Nederlandse schrijvers. Je kunt hier veel teksten – vooral van oude boeken - inzien en downloaden.

- LiteRom (demoversie)
Een website met boekrecensies. Je kunt deze website op elke openbare bibliotheek gebruiken. En misschien heeft jouw school ook wel een inlogcode.

Uittreksels

Op zoek naar een goed uittreksel? Gebruik dan de Uittrekselbank. Deze database bevat ruim 1.500 uitgebreide uittreksels van Nederlandstalige én buitenlandse literatuur. Te gebruiken in elke openbare bibliotheek. En misschien heeft jouw school ook wel een inlogcode.