Nieuws

Blijf op de hoogte van alles wat er in de boekenwereld gebeurt.

Filmtip: 12 jaar slaaf

8 februari 2018

Solomon Northup schreef het boek in 1853. Ruim anderhalve eeuw later werd het verfilmd en overladen met prijzen. De filmtip van deze week is 12 Years a Slave.


Je ziet het wel eens in films, ook andere dan de filmtip van vandaag: je leeft je leventje van alledag en door een ontvoering komt je leven volledig op zijn kop te staan. Het overkwam in 1841 Solomon Northup. Hij was een zwarte en vrije man in de staat New York. Maar hij werd ontvoerd, als slaaf verhandeld en twaalf jaar lang als een beest behandeld. Nadat hij opnieuw vrij was gekomen, schreef hij er een boek over, 12 Years a Slave.

Nederlands tintje
De zwarte kunstenaar en filmmaker Steve McQueen liep al langere tijd rond met het plan om een film te maken over de slavernij in de Verenigde Staten. Maar op een of andere manier waren de verhalen die hij tegenkwam niet wat hij zocht. Op een dag kwam zijn partner, de Nederlandse journalist Bianca Stigter, met Northups boek 12 Years a Slave. McQueen las het en was meteen helemaal gegrepen.

Ongekend succes
Nadat hij het boek had gelezen, had regisseur McQueen nog één doel: dit boek zo snel mogelijk verfilmen. Of die onverzettelijkheid heeft meegespeeld is altijd moeilijk te bewijzen, maar hoe dan ook werd de film een ongekend succes. De film kreeg negen Oscar-nominaties, waarvan er uiteindelijk drie ook in winst werden omgezet. En niet de minste. 12 Years a Slave werd bekroond als beste film. Lupita Nyong´o kreeg het begeerde beeldje voor haar beste vrouwelijke bijrol en het script van John Ridley viel in de prijzen.

12 Years a Slave is te zien op 8 februari op Net 5 (20:30 - 23:15) en op 10 februari op SBS 9 (20:30 - 23:15). De film is ook te zien op Netflix.