Nieuws

Blijf op de hoogte van alles wat er in de boekenwereld gebeurt.

Doorlezen: 3 boeken die net zo onthutsend zijn als Bunkerdagboek

18 december 2017

Een boek als een mokerslag. Zo mag je Bunkerdagboek van Kevin Brooks wel omschrijven. We geven je tips voor andere boeken over mensen die in het nauw zitten en een gevecht op leven en dood moeten leveren.


Opgesloten in bunker
Linus is door een onbekende man om een onbekende reden ontvoerd en zit nu opgesloten in een bunker. Eerst zit hij er alleen, later komen er nog meer gevangenen, tot ze met zijn zessen zijn. Ze smeden plannen om te ontsnappen, maar elke poging mislukt en wordt door de ontvoerder keihard afgestraft.
In Bunkerdagboek (De Harmonie) beschrijft Kevin Brooks hoe mensen reageren als ze in het nauw zitten en zich in een uitzichtloze situatie bevinden. Het effect op Linus is dat hij over zijn leven en jeugd gaat nadenken. We gaan niet verklappen hoe dit boek afloopt, maar het is zonder meer onthutsend. En tegelijkertijd mooi.

Scherpst van de snede
Dit gegeven van mensen opgesloten op een plek en tot elkaar veroordeeld, komt in meer boeken voor. Hiermee vergroot de schrijver uit wat samenleven betekent, hij toont een samenleving op het scherpst van de snede. Dat levert boeken op die je tot nadenken prikkelen. Lees bijvoorbeeld eens de volgende boeken:

Hanna Bervoets - Alles wat er was (Atlas Contact)
Voor een televisieprogramma maken Merel en haar collega´s op een basisschool opnamen van Joeri en zijn leraar Kaspar. Na een mysterieuze knal komen ze vast te zitten in de school. Ze moeten zien te overleven met de spullen die ze daar tot hun beschikking hebben.

Daniëlle Bakhuis - De eliminatie (Van Goor)
Net als in Bunkerdagboek is hier ook een groep mensen ontvoerd door een onbekende man en zitten ze vast in een afgesloten ruimte. Op de muur staat een opdracht:´Elimineer de helft om de anderen te laten leven.´ Terwijl een klok de uren aftelt, lopen de spanningen steeds verder op. Wie is er waard te blijven leven en wie moet er dood?

Kerry Drewery - Cel 7 (Luitingh-Sijthoff)
Dit boek gaat op een andere manier over opsluiting: in een toekomstig Engeland worden verdachten van een misdaad opgesloten in de cel en bepalen kijkers van de realityshow Dood is Gerechtigheid de straf. Zeven dagen duurt het proces en elke dag schuift de gevangene een cel verder op, totdat hij of zij in de zevende cel belandt, de dodencel.

Kijk voor meer van dit soort boeken in onze themalijsten De wereld van vandaag en Brave New World.

Kijk voor alle Doorleestips bij Boeken zoeken > Doorleestips.
Heb je wensen voor doorleestips? Mail ze aan leesplein@bibliotheek.nl.