Nieuws

Blijf op de hoogte van alles wat er in de boekenwereld gebeurt.

Doorlezen: 3 boeken om te lezen na Birk

17 april 2017

Voor iedereen die Birk van Jaap Robben nog niet heeft gelezen: meteen doen! Voor iedereen die het al kent, geven we drie doorleestips over wat familie elkaar aan kan doen.


Jaap Robben was afgelopen maart een van de gasten bij Adriaan van Dis. En dat zegt wat, want hier komen alleen schrijvers die echt iets te vertellen hebben. En die kunnen schrijven. Dat Robben dat kan, bewees hij al eerder met zijn gedichten en zijn kinderboek De Zuurtjes. En toen verscheen in 2014 Birk (De Geus). Wat een prachtig boek! Het gaat over Mikael die met zijn ouders op een afgelegen en vrijwel onbewoond eiland woont. Op een dag is zijn vader Birk verdwenen. Mikael en zijn moeder praten nergens over, maar verdriet, (zelf)verwijten en eenzaamheid drijven hen steeds verder uit elkaar.

Wat familie elkaar kan aandoen, daarover zijn meer mooie boeken verschenen. We geven je drie tips:

Door het vuur (Luitingh-Sijthoff) - Jenny Valentine
Toen Iris nog een peuter was, liep haar moeder samen met haar weg bij haar vader. Nu is ze weer vanuit de VS terug in Engeland. Ernest blijkt op sterven te liggen. Haar moeder ziet dat als prachtkans om een mooie erfenis in de wacht te slepen. En wat wil Iris eigenlijk van haar vader?

Onze eindeloze dagen
(A.W. Bruna) - Claire Fuller
Peggy is 8 jaar als haar vader haar meeneemt op een survivaltocht diep in het Beierse woud. Eerst denkt ze dat ze op vakantie zijn, maar dan vertelt haar vader dat de wereld is vernietigd en dat alleen zij het hebben overleefd. Negen jaar later ontdekt Peggy dat hij gelogen heeft.

De laatste liefde van mijn moeder (Contact) - Dimitri Verhulst
De 11-jarige Jimmy gaat samen met zijn moeder en zijn kersverse stiefvader op vakantie. Hij vindt het maar niks en voelt zich buitengesloten.

Meer familieleed en familiegeheimen kun je vinden in onze themalijst Familie.