Nieuws

Blijf op de hoogte van alles wat er in de boekenwereld gebeurt.

Doorlezen: 3 leestips in de geest van 1984

20 februari 2017

De klassieker 1984 van George Orwell beleeft een grootse revival. Kun je geen genoeg krijgen van sombere doemscenario´s? Bekijk dan snel onze dystopische leestips.


´Big Brother Is Watching You.´ Een overbekende zin, afkomstig uit het toekomstverhaal 1984 (Athenaeum-Polak & Van Gennep) dat George Orwell in 1948 schreef. Het boek beleeft sinds het aantreden van Donald Trump als president van de Verenigde Staten een revival. Niet zo raar, want Trump doet wat Orwell zo´n beetje voorspelde: de aanvallen op de vrije pers, het verspreiden van fake-nieuws, kritiek op onafhankelijke rechters en de dreigementen hen monddood te maken.

Ken je het boek nog niet? Dan is dit het uitgelezen moment om er eens kennis mee te maken. Of met een van deze drie toekomstverhalen:

Aldous Huxley, Brave new world / Heerlijke nieuwe wereld (Meulenhoff)
Er zijn mensen die vinden dat dit boek nog beter de hedendaagse wereld beschrijft dan 1984. Zo schrijft Orwell over machthebbers die ons informatie onthouden, maar Huxley over een wereld met een teveel aan informatie, waarbij de waarheid ten onder gaat in een immense berg non-informatie. De wereld van Huxley is verder vooral heel technologisch, zonder ruimte voor iets als verliefdheid. En dat gaat natuurlijk wringen.

Margaretha van Andel, In transit (Lemniscaat)
Dit speelt zich af in het jaar 2275, in een wereld vol high tech. Ergens in deze wereld blijken nog voorlopers van de homo technologus rond te lopen. Dat zijn domme apen, hebben Levya C-35 en zijn vriend Rheijn B-71 altijd geleerd. Maar klopt dat eigenlijk wel?

Neal Shusterman, Gesplitst (Lemniscaat)
In een Amerika van de toekomst mogen ouders kinderen waarin ze zijn teleurgesteld teruggeven aan de staat. Dat kan tussen hun 13e en 18e levensjaar. De jongeren worden dan gesplitst ofwel ontleed in bruikbare lichaamsdelen. Connor, Risa en Lev dreigen om uiteenlopende redenen gesplitst te worden. Lukt het hen te ontsnappen?

Kijk voor meer spannende toekomstverhalen in onze themalijst Brave New World: dystopie.

Bekijk ook onze filmtip over 1984.