Nieuws

Blijf op de hoogte van alles wat er in de boekenwereld gebeurt.

Doorlezen: 3 leestips voor fans van Jane Austen

16 januari 2017

Wat ontzettend jammer dat Jane Austen maar zes boeken geschreven heeft! Gelukkig zijn er meer romances om van te smullen. We geven je alvast drie tips.


Romantiek met pit
Jane Austen overleed precies 200 jaar geleden, in 1817. Maar haar boeken zijn nog springlevend. Ja, ze gaan natuurlijk over mensen die in grote landhuizen wonen en bals bezoeken, maar het liefdesverhaal is herkenbaar. Weerbarstige mannen als Mr. Darcy, eigenwijze heldinnen als Elizabeth en Emma en toch worden ze verliefd. Austens romans, zoals Pride and Prejudice, Sense and Sensability en Emma, zijn niet alleen romantisch, maar ook scherp en humoristisch. Austen nam de samenleving van haar tijd behoorlijk op de hak.

Heb je al haar boeken al uit en zoek je meer romantiek met pit? Probeer dan eens een van deze vier boeken:

Jo Baker, Landgoed Longbourn (Cargo)
Downton Abbey meets Jane Austen: dit verhaal speelt zich af op Longbourn, het landhuis van de familie Bennett uit Pride and prejudice. Maar nu krijg je alle gebeurtenissen beschreven vanuit het personeel. Dienstmeid Sarah wordt verliefd op de nieuwe knecht James Smith. Maar duidelijk is ook dat hij een geheim met zich meedraagt. En op een dag is hij verdwenen. Sarah is vastbesloten hem en zijn geheim op te sporen.

Tom Ellen & Lucy Ivison, Lobsters (Blossom Books)
Oke, denken aan hoe je zo snel mogelijk ontmaagd kunt worden, doen Austens personages niet. Maar dit boek is zonder meer grappig en romantisch. Leef mee met Hannah en Sam en hoe ze elkaar telkens net mislopen.

Graeme Simsion, Het Rosie project (Luitingh-Sijthoff)
Net zoals Mr. Darcy precies weet waar een goede vrouw aan moet voldoen, heeft ook Don Tillmann zijn lijstje klaar. Het zoeken van een Ideale Echtgenote ziet hij als een logisch en wetenschappelijk experiment. Rosie Jarman scoort op zijn vragenlijst ruim onvoldoende. Lastig, want Don vindt haar leuk - against his better judgments om met Darcy te spreken.

Bekijk ook onze Jane Austen filmtips.