Nieuws

Blijf op de hoogte van alles wat er in de boekenwereld gebeurt.

Doorlezen: 4 boeken die net zo aangrijpend zijn als Miss Dakloos

20 november 2017

Was jij ook onder de indruk van Miss Dakloos van Lydia Rood? En wil je graag meer van dit soort realistische verhalen lezen? We geven je vier gouden doorleestips.


Mishandeld
Na het overlijden van haar moeder wordt de ik-vertelster door haar stiefvader mishandeld en misbruikt. Daarom loopt ze weg van huis en moet ze zien te overleven op straat. Om haar zusjes te beschermen besluit ze haar vader aan te geven. Het verhaal start als ze op weg is naar de rechtszitting. Haar vader zit al acht maanden in voorarrest en nu komt zijn definitieve veroordeling. Tussendoor blikt de hoofdpersoon terug en krijg je stukje bij beetje te horen wat er allemaal is gebeurd.

Lydia Rood baseerde haar boek Miss Dakloos (Querido) op het aangrijpende levensverhaal van Jojo Matthews. Ook de andere delen uit de Slash-serie, bijvoorbeeld Latino King en Overspoeld, zijn gebaseerd op wat echte jongeren hebben meegemaakt. Als je van realistische boeken over problemen van jongeren houdt, is dat echt een serie voor jou. En probeer ook eens een van deze boeken:

Nicola Yoon - Alles wat je lief is (Moon)
Madeline is voor bijna alles allergisch. Haar moeder houdt haar daarom angstvallig opgesloten in huis. Zeventien jaar lang heeft Madeline zich geschikt in haar lot. Maar nu woont Olly naast haar en wil ze meer dan een vriendschap op afstand. Ze besluit dat ze eindelijk wil gaan leven - ook al gaat ze daar misschien dood aan.

Kai Hermann & Horst Rieck - Christiane F. (Gottmer)
Een klassieker uit 1980 over de 15-jarige junkie Christiane. Om geld voor drugs te verdienen gaat ze tippelen in en rond het beruchte Berlijnse station Bahnhof Zoo. Ze vertelde haar heftige verhaal aan twee journalisten en die schreven er dit boek over. In 2015 schreef Christiane zelf een boek over hoe het haar vergaan is in de dertig jaar daarna: Christiane F., mijn tweede leven.

Lisa Williamson - Wie is nou normaal? (Lemniscaat)
Zolang als David zich kan herinneren, heeft hij een vurige wens: hij wil een meisje zijn. Hij voelt zich niet thuis in zijn jongenslichaam. Zijn twee beste vrienden kennen zijn geheim, verder durft hij er met niemand over te praten. Totdat hij bevriend raakt met Leo, een nieuwe jongen op school.

Myrthe van der Meer - Paaz (The House of Books)
Na een burn-out belandt Emma op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis ofwel een Paaz. Ze snapt er niks van. Met haar is toch helemaal niks aan de hand? Goed, ze wil het liefst dood, maar dat wil iedereen toch?

Kijk voor meer tips ook eens in onze themalijsten De wereld van vandaag en Leven en dood.

En bekijk ook alle Slashboeken.

Kijk voor alle Doorleestips bij Boeken zoeken > Doorleestips.
Heb je wensen voor doorleestips? Mail ze aan leesplein@bibliotheek.nl.