Nieuws

Blijf op de hoogte van alles wat er in de boekenwereld gebeurt.

Doorlezen: 4 historische leestips voor fans van De jongen in de gestreepte pyjama

16 oktober 2017

Laat je je graag door een boek meeslepen naar het verleden? Tijdens de Maand van de Geschiedenis geven we doorleestips voor fans van De jongen in de gestreepte pyjama van John Boyne.


Oorlog vanuit kinderogen
Je hebt op school natuurlijk les gehad over de Tweede Wereldoorlog. Je hebt gehoord over Hitler en de Holocaust. Die geschiedenis is overbekend. Maar wat nou als je in 1943 kind was en niet helemaal begreep wat er in de wereld gebeurde? Dat is de briljante invalshoek die John Boyne bedacht voor zijn historische roman De jongen in de gestreepte pyjama (De Boekerij).

Je bekijkt de oorlog door de ogen van de 9-jarige Bruno, zoon van een kampcommandant. Juist omdat jij als lezer meer weet dan de hoofdpersoon maakt het boek zo´n verpletterende indruk. Jij weet dat ´Oudwis´ Auschwitz is en de baas van zijn vader geen Furie, maar Führer heet. En dat de mensen in de gestreepte pyjama´s achter het hek een vreselijk lot wacht.
Als je ook onder de indruk was van De jongen in de gestreepte pyjama, dan zijn de volgende doorleestips zeker ook iets voor jou.

Doorleestips

Wilma Geldof - Elke dag een druppel gif (The House of Books)
Net als Bruno groeit Maarten op in een gezin dat trouw is aan de Führer. Alleen woont hij in Nederland en zijn zijn ouders NSB´ers. Zelf gelooft Maarten ook heilig in de Duitsers, ook al levert hem dat geen vrienden op. Hij heeft zelfs op een Duitse Reichsschule gezeten. Maar inmiddels is de oorlog voorbij en beginnen er steeds meer scheuren in Maartens geloof te komen.

Paul Dowsell - Kameraad (Callenbach)
In dit boek krijg je een goed beeld van hoe het was om rond de Tweede Wereldoorlog op te groeien in Rusland. Misha woont met zijn vader Igor in het Kremlin. Igor is persoonlijk secretaris van dictator Stalin. Iedereen mag elkaar ´kameraad´ noemen, maar er heerst een permanente sfeer van angst en wantrouwen.

Cynthia Mc Leod - Hoe duur was de suiker? (Conserve)
Dit verhaal speelt zich af in de jaren 1765-1779, toen Suriname nog een kolonie van Nederland was en slavernij heel gewoon. Hoofdpersonen zijn de twee stiefzusjes Elza en Sarith, dochters uit een rijke plantersfamilie. Ze verschillen als water en vuur vooral ook in de manier waarop ze met hun slaven omgaan.

John Boyne - De witte veer (De Boekerij)
Dezelfde schrijver van De jongen in de gestreepte pyjama schreef ook een indrukwekkend verhaal over de Eerste Wereldoorlog. Het is een verhaal over hoe oorlog en de loopgraven zelfs de sterkste vriendschap doen wankelen.

Kijk voor meer historische leestips ook eens in onze themalijsten Geschiedenis, Eerste Wereldoorlog en Tweede Wereldoorlog.

Kijk voor alle Doorleestips bij Boeken zoeken > Doorleestips.
Heb je wensen voor doorleestips? Mail ze aan leesplein@bibliotheek.nl.