Nieuws

Blijf op de hoogte van alles wat er in de boekenwereld gebeurt.

Doorlezen: 4 tips voor fans van Schildpadden tot in het oneindige

16 april 2018

Ben je ook fan van John Green? Dan heb je Schildpadden tot in het oneindige natuurlijk allang uit. Geen nood, wij geven je enkele doorleestips.


Angststoornis
Schildpadden tot in het oneindige (Gottmer) gaat over Aza. Ze heeft een dwangstoornis en dat maakt contact met anderen moeilijk. Want stel dat ze dan een enge infectieziekte oploopt? Toch gaat ze met haar vriendin Daisy op zoek naar een verdwenen miljonair. Ze wordt zelfs verliefd op zijn zoon Davis. Lastig, want hoe zoen je met iemand zonder een infectie op te lopen? Aza vecht uit alle macht om haar gedachten de baas te worden.

John Green weet als geen ander van heftige thema´s meeslepende en humoristische verhalen te maken. In Een weeffout in onze sterren gaat het bijvoorbeeld over jongteren met kanker en in Schildpadden tot in het oneindige dus over een psychische stoornis. Over ziekte en psychische aandoeningen verschijnen de laatste jaren steeds meer boeken. Er is zelfs al een aparte naam voor: sick-lit. We geven je enkele tips.

Doorlezen

Eric Lindstrom - Mijn mooiste herinnering eindigt hier (Gottmer)
De hoofdpersoon in dit boek heeft door een bipolaire stoornis sterk wisselende stemmingen. Ze houdt haar ziekte geheim voor haar vrienden. Ook verzwijgt ze dat ze een broer had met dezelfde stoornis die door zelfmoord is gestorven. Maar Mel raakt de controle over haar leven steeds meer kwijt.

Myrthe van der Meer - Paaz (The House of Books)
Na een burn-out belandt Emma op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis ofwel een Paaz. Ze snapt er niks van. Met haar is toch helemaal niks aan de hand? Goed, ze wil het liefst dood, maar dat wil iedereen toch? Een humoristisch, maar ook grimmig kijkje van binnenuit. Er verscheen ook nog een vervolg: Up.

Nicola Yoon - Alles wat je lief is (Querido)
Madeline is voor bijna alles allergisch en mag daarom nooit naar buiten. Zeventien jaar lang waren haar moeder en verzorgster Carla de enige mensen die ze ontmoette. Maar sinds Olly naast haar is komen wonen, wil ze meer dan louter een vriendschap op afstand. Veel meer. Ze besluit dat ze eindelijk wil gaan leven - ook al gaat ze daar misschien dood aan.

Susin Nielsen - Optimisme is dodelijk (Lemniscaat)
Sinds de dood van haar jonge zusje gaat Petula gebukt onder schuldgevoelens en allerlei angsten. Ze ziet echt overal gevaar en gaat steeds meer mensen uit de weg. Helaas moet ze verplicht meedoen aan een therapieklasje op school. Daar ontmoet ze Jacob en dan begint Petula zowaar te ontdooien.

Meer tips zijn te vinden in onze themalijst Leven en dood.

Kijk voor alle Doorleestips bij Boeken zoeken > Doorleestips.
Heb je wensen voor doorleestips? Mail ze aan leesplein@bibliotheek.nl.