Nieuws

Blijf op de hoogte van alles wat er in de boekenwereld gebeurt.

filmtip: Alles is verlicht

10 mei 2018

Hadden we pas al Extremely loud & incredibly close van Jonathan Safran Foer als filmtip. Vandaag is het Everything is Illuminated.


Jonathan is een Amerikaan van joodse afkomst. Om meer te weten te komen over zijn grootvader, die door hulp van anderen de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd, reist Jonathan naar Oekraïne. Daar begint hij aan een reis vol tragi-komische voorvallen in een Trabantje met Alex, die gebrekkig Engels spreekt en een Hollywoodcarrière ambieert, Alex´ grootvader die blind is, maar wel de chauffeur bijkt te zijn en Sammy Davis junior, junior, een agressieve blindegeleidehond. Gedurende de reis komen zij alle drie tot nieuwe inzichten.

Spel
Everything is Illuminated is de eerste roman van Jonathan Safran Foer. Doordat ook de hoofdpersoon Jonathan heet, wordt altijd al snel de conclusie getrokken dat het verhaal autobiografisch is. Dat is niet per definitie het geval, maar het is ook niet uit te sluiten. Het is een spel dat menig schrijver met zijn lezers speelt.

Verfilming
In de verfilming van Everything is Illuminated speelt Elijah Wood de hoofdrol. Dat was voor veel kijkers even wennen, omdat de acteur bij velen op het netvlies gebrand stond als Frodo, de Hobbit uit De ban van de Ring. Hoewel het thema van het boek en de film best zwaar is, is de toon tamelijk luchtig. Dat komt vooral door het Engels van Alex, om wiens Engels je geregeld in de lach schiet. Verder doet de muziek, een aanstekelijke mix van Oekraïense volksmuziek en Balkan-punk, veel voor de film.

Everything is Illuminated is te zien op vrijdagavond van 00:00 tot 01:40 op EEN (België).