Nieuws

Blijf op de hoogte van alles wat er in de boekenwereld gebeurt.

Boekenweek(t)je: Altijd bal op het Boekenbal

17 maart 2016

Het is Boekenweek. En een van de hoogtepunten is elk jaar weer het Boekenbal. Leesplein 15+ verzamelde wat weetjes over dat feest.


* Met het Boekenbal wordt jaarlijks de Boekenweek geopend. Het eerste Boekenbal vond plaats in 1947. Sindsdien is het feest op diverse plekken in Amsterdam georganiseerd, in de Stadsschouwburg, de RAI, theater Carré, het Stedelijk Museum en hotel Krasnapolsky.

* Uitnodigingen voor het Boekenbal zijn zeer gewild, maar ook beperkt voorhanden. De uitnodigingen worden verdeeld onder de uitgeverijen die ze uiteraard aan hun schrijvers geven, maar ook aan medewerkers van de uitgeverij.

* Uit onvrede over het uitnodigingenbeleid van het CPNB, de organisator van de Boekenweek, is er sinds 2002 een alternatief boekenbal in Paradiso.

* Er is nog een tweede alternatief boekenbal, namelijk het Boekenbal voor Lezers. Dit wordt sinds 2014 gevierd in Nijmegen op de laatste zaterdag van de Boekenweek.

* Traditioneel nemen gasten op het boekenbal een deel van de versiering mee naar huis. De traditie stamt nog uit de tijd dat kunstenaar Metten Koornstra verantwoordelijk was voor de versiering. Dat ze voortijdig werden gesloopt en meegenomen vond hij wel frustrerend. In 1969 kwam er een rel omdat enkele dagen voor het Boekenbal op tv te zien was waarmee het Boekenbal zou worden aangekleed. Vooral de toenmalige KVP vond de versiering, met onder meer een pausportret met een grote penis als neus en een vagina met een hangslot, aanstootgevend.

* Door de jaren heen zijn er vaker relletjes geweest. In 2000 in de aanloop naar het bal had cabaretier Freek de Jonge kritiek geuit op het boekenweekgeschenk dat geschreven was door Harry Mulisch. Die had als uitgangspunt een affaire van twaalf jaar eerder gebruikt, maar was opmerkelijk mild met het gegeven omgegaan. De Jonge dreigde het boek op het bal publiekelijk te verbranden. Bij de opening van het bal vroeg hij Mulisch om een vuurtje. In 2005 werd Beau van Erven Dorens de deur gewezen na een opstootje met een paar studenten.