Nieuws

Blijf op de hoogte van alles wat er in de boekenwereld gebeurt.

Boekenweetje: Bestseller in de ban?

18 februari 2016

Terwijl de klassieker Oorlog en vrede nu in Engeland ineens op de bestsellerslijst staat, gaan in Rusland stemmen op om het te verbieden. Hoe zit dat?


Hoe schrijf je een bestseller? Een antwoord op die vraag kunnen we van de Russische schrijver Leo Tolstoj niet verwachten. Waarom niet? Bijvoorbeeld omdat zijn Oorlog en vrede ruim 1600 bladzijden telt. Eindeloos vertelt hij over de adellijke families Rostov en Boltonski, over hun liefdesgeschiedenissen, hun ruzies, hun geldzorgen. En dan is er ook nog de dreiging dat Napoleon het onmetelijke Russische rijk omver komt werpen. Met veldslagen waar niet alle hoofdpersonen ongeschonden uitkomen. Je moet een moedige lezer zijn, wil je aan die 1600 bladzijden beginnen. En toch blijkt Tolstojs taal twee eeuwen later nog opmerkelijk fris, het leest eigenlijk best lekker.

Blote piemel

Om een boek van 1600 bladzijden te schrijven lijkt een hels karwei, om het te gaan lezen vereist moed en doorzettingsvermogen. Maar om het te verfilmen in iets meer dan zes uur lijkt te getuigen van overmoed. Toch deed de BBC het en het werd een groot succes. Het verhaal was goed te volgen en werd steeds spannender. Goed, er waren scènes met afgehakte ledematen, die door de BBC werden omgeschreven als ‘verontrustend´ en er was een blote piemel die het gesprek van de dag werd, waardoor de nieuwgierigheid misschien geprikkeld werd. Maar in ieder geval leidde de serie ertoe dat het boek nu, zo´n 150 jaar na verschijnen, voor het eerst op de Engelse bestsellerslijsten voorkomt. Alleen vorige week werden er al 3581 exemplaren verkocht.

Verbod

Een tamelijk bizar toeval wil dat tegelijk met Tolstojs succes in Engeland er in de Doema, het Russische parlement, stemmen opgaan die Tolstoj willen verbieden. In ieder geval op scholen. Dat twitterde correspondent Pieter Waterdrinker uit Moskou. En niet alleen Tolstoj, ook grote schrijvers als Dostojevski en Boelgakov dreigen het slachtoffer te worden. De parlementariërs die pleiten voor een verbod, doen dit om ‘patriottische en religieuze redenen´. Je hoeft Oorlog en vrede maar te lezen of te kijken om te begrijpen waar deze oer-conservatieve krachten naar toe willen.