Nieuws

Blijf op de hoogte van alles wat er in de boekenwereld gebeurt.

Boekenweetje: Bezoek het Huis van het Boek

25 februari 2016

In Den Haag staat een museum over alles wat met boeken te maken heeft: Meermanno - Huis van het Boek. Sinds 20 februari is er een tentoonstelling over de geschiedenis van het boek, met elk weekend workshops over het maken van boeken.


Boekenkunstwerk Alicia Martin bij Meermanno
Het zal een jaar of twintig geleden zijn dat cabaretier Youp van ´t Hek het over boeken had. Ook in die tijd werd er al geklaagd dat mensen steeds minder lazen. En dus liep Youp naar de rand van het podium en richtte zich tot iemand in de zaal en zei: ´Een BOEK, je weet wel, een stapel faxen.´ Zo snel gaat de tijd, wie faxt er tegenwoordig nog?

Bindmiddel
Je zou kunnen zeggen dat boeken al bestaan zolang als de mens kan lezen. Helemaal klopt dat niet. Heel lang geleden werden teksten gekerfd in kleitabletten. Daarvan is voor zover bekend nooit iemand op het idee gekomen om ze in een bandje uit te geven. Maar toen mensen eenmaal gingen schrijven op perkament of papier veranderde dat. Toen ontstonden ook de mooie boekbanden, van leer of hout met ijzerbeslag of, nog luxer, met goud of zilver.

Geheimen
In oude boeken kun je soms aanwijzingen vinden over hoe het boek gemaakt moest worden. Soms handgeschreven, soms met kleine tekens die nauwelijks opvallen. Je zou zo´n oud boek helemaal uit elkaar moeten slopen om al die geheimen te ontdekken. Gelukkig hebben ze dat in Museum Meermanno al voor ons gedaan. Op de tentoonstelling ‘Het boek van binnen. Een ode aan de makers van het boek door de eeuwen heen´ is dat hele maakproces van boeken door de eeuwen heen te zien, van kleitablet tot en met e-book.

Zelf doen
Je kunt het niet alleen zien, maar ook zelf ervaren. Elke zaterdag kun je schrijven als een monnik, elke zondag kun je op een oude ambachtelijke manier leren drukken. En dan zijn er ook nog speciale workshops papier maken (‘scheppen´), Turks marmeren, boekbinden, linoleum snijden en perkament maken. De tentoonstelling ‘Het boek van binnen´ in Museum Meermanno in Den Haag kun je nog tot 29 mei 2016 bezoeken.