Nieuws

Blijf op de hoogte van alles wat er in de boekenwereld gebeurt.

filmtip: Blade Runner

17 mei 2018

In het najaar van 1982 kwam de film Blade Runner in de bioscopen, gebaseerd op een boek van Philip K. Dick. Het is de filmtip van deze week.


Het is 2019. Een fabriek produceert menselijke kloons die als een soort slaven worden ingezet om vervelende karweitjes op te knappen. Als blijkt dat vier van deze replicants under cover in Los Angeles wonen, krijgt een politieman de opdracht om ze onschadelijk te maken.

Elektrische schapen
Het is 1968 als sciencefiction-auteur zijn roman Do Androids Dream of Electric Sheep publiceert. Veertien jaar later komt Blade Runner, de film van regisseur Ridley Scott in de bioscopen. De film is grotendeels gebaseerd op het boek van Dick, die overigens een paar maanden voor de première overleed. Blade Runner werd een ongekend succes, zo erg dat er vorig jaar een remake uitkwam: Blade Runner 2049. Ook de ster van schrijver Dick rees. Tal van zijn boeken zijn er later nog verfilmd, waarvan Total Recall en Minority Report het bekendst zijn. Ook The Adjustment Bureau is gebaseerd op een boek van Philip K. Dick.

Invloed
Waar Dick tijdens zijn leven een vaste kring fans had, is na zijn overlijden zijn invloed en bekendheid voortdurend gegroeid. Zo is er een prijs naar hem genoemd die jaarlijks wordt uitgereikt. Maar er zijn ook tientallen films, zoals The Matrix, The Truman Show, A Nightmare on Elm Street, Fight Club, Memento en Inception, waarin ideeën van Dick terug te vinden zijn.

Menselijk
Centraal in het werk van Dick, die wel eens de Shakespeare van de sciencefiction is genoemd, staat de omgang van de mens met ontsporende technologie. Geregeld beschikken kloons of androïden over menselijk emoties. Ook speelt Dick geregeld met tijd en met de werkelijkheid die niet altijd even betrouwbaar blijkt.

Blade Runner is op donderdag 17 mei op SBS9, 23:00 - 01:15
Minority Report is te zien op Netflix