Nieuws

Blijf op de hoogte van alles wat er in de boekenwereld gebeurt.

Prijs: BNG Bank Literatuurprijs 2015 voor Jamal Ouariachi

21 januari 2016

Jamal Ouariachi heeft met zijn roman Een honger de BNG Bank Literatuurprijs gewonnen. Dit is een prijs voor jonge, Nederlandstalige schrijvers die al enkele boeken geschreven hebben, maar nog niet doorgebroken zijn.


Vanavond maakte juryvoorzitter Jeroen Vullings bekend dat de BNG Bank Literatuurprijs 2015 is gewonnen door Jamal Ouariachi, voor zijn roman Een honger (Querido). Volgens de jury overtuigde Ouariachi met zijn stijl die soms woedend en gevoelig tegelijk is. Uit het juryrapport: ´Met bijna pesterige vasthoudendheid gaat Ouariachi door tot onze vooroordelen zijn gesloopt. Dát is een belangrijke kracht van de literatuur.´

De BNG Bank Literatuurprijs is een oeuvreprijs ter waarde van € 15.000, bedoeld voor Nederlandstalige auteurs van 40 jaar of jonger, die twee of meer literaire prozawerken op hun naam hebben staan; die nog niet doorgebroken zijn, geen grote literaire prijs hebben gewonnen en van wie tussen 1 januari en 31 december 2015 een nieuw boek is verschenen.

Het is de elfde keer dat deze prijs wordt uitgereikt. Vorig jaar ging hij naar Maartje Wortel, voor IJstijd (De Bezige Bij).