Nieuws

Blijf op de hoogte van alles wat er in de boekenwereld gebeurt.

Interview: Charlotte en Ivanka zoeken Duitse lezers voor AFTh

1 maart 2016

Hoe zorg je ervoor dat Duitse jongeren een oer-Hollands boek als De helleveeg gaan lezen? De Nijmeegse studenten Ivanka de Ruijter en Charlotte Paauwe vertellen in het interview met Leesplein over hun plan de campagne.


Ivanka (links) en Charlotte met A.F.Th. van der Heijden
Van Boekenweek tot Buchmesse. Zo heet de collegereeks aan de Radboud Universiteit die Ivanka de Ruijter en Charlotte Paauwe aan het volgen zijn. Ze leren wat er allemaal komt kijken bij het vertalen en op de markt brengen van Nederlandse boeken. Daar hoort ook bij nadenken over hoe je lezers in andere landen warm kunt krijgen voor Hollandse verhalen.

De studenten buigen zich vooral over de Duitse markt. Want niet alleen staat de komende Boekenweek in het teken van Duitsland, komend najaar zijn Nederland en Vlaanderen gastland tijdens Buchmesse in Frankfurt. Een van de schrijvers van wie op deze grote uitgeversbeurs een vertaling wordt gepresenteerd is A.F.Th. van der Heijden. En Charlotte en Ivanka zijn al druk in de weer om van die vertaling een succes te maken.

Ze proberen Duitse jongeren voor Das Biest (vertaling van De helleveeg) te interesseren. In het interview met Charlotte en Ivanka kun je lezen hoe ze dat gaan aanpakken. En vertellen ze over hun bezoek aan de werkkamer van de schrijver. ´Heel inspirerend om daar te zijn, ik wilde meteen zelf ook een boek gaan schrijven.´

Bekijk ook onze speciale Boekenweek-themalijst.