Nieuws

Blijf op de hoogte van alles wat er in de boekenwereld gebeurt.

filmtip: Christmas Carol

21 december 2017

Een boek dat meermalen verfilmd is? In de kersttijd kan dat alleen maar Charles Dickens´ A Christmas Carol zijn.


Ebenezer Scrooge, wie kent hem niet? Sinds jaar en dag komt hij met kerst bij velen over de vloer. Hij vertelt over de dromen die hem in de kerstnacht kwellen. En uiteindelijk over zijn voornemen om zich niet langer op te stellen als een niets ontziende meedogenloze handelaar, maar om zijn diep verborgen goede imborst te tonen en zich als een mensenvriend te gedragen.

Spreekwoordelijk
In 1843 schreef Charles Dickens A Christmas Carol. Het werd een enorm succes. De eerste druk van 6000 exemplaren was in drie dagen uitverkocht. De hoofdpersoon, de gierige Ebenezer Scrooge werd zo berucht dat als iemand voortaan Scrooge werd genoemd, iedereen wist met wat voor iemand hij te maken had. Ook de drie geesten die Scrooge in zijn dromen bezoeken werden bijna spreekwoordelijk, de ghost of christmas past, de ghost of christmas present en de ghost of christmas yet to come.

Verfilmd
A Christmas Carol is tientallen keren verfilmd voor bioscoop en televisie. Vaak was dat letterlijk, maar soms werd er ook vrijer mee omgegaan. Zo zijn er filmversies met Bugs Bunny, de Flintstones, de Muppets en de Smurfen in de hoofdrol. Ook bijzonder is de stripversie van A Christmas Carol door Dick Matena. Eigenlijk is kerst niet compleet zonder A Christmas Carol.

A Christmas Carol is te zien op zondag 24 december op Net5, 15:50 - 17:50 uur. Het gaat hier om een animatiefilm uit 2009 met de stemmen van Jim Carrey, Gary Oldman, Colin Firth e.v.a. Deze verfilming is ook in zijn geheel te zien op YouTube.
A Christmas Carol is ook te zien op maandag 25 december op Net5, 14:20 - 16:20 uur. Dit is een speelfilm met Patrick Stewart in de rol van Ebenezer Scrooge.