Nieuws

Blijf op de hoogte van alles wat er in de boekenwereld gebeurt.

Filmtip: De wand

8 maart 2018

Zaterdag begint de Boekenweek 2018 met het thema Natuur. Een film die daar prachtig op aansluit is Die Wand naar het boek van Marlen Haushofer.


Een vrouw besluit dat ze wat tijd voor zichzelf wil hebben. Ze gaat naar een afgelegen boshut in de bergen. Maar op een dag merkt ze dat haar leefwereld is omgeven door een mysterieuze glazen wand, die haar gevangen houdt. Elk contact met de beschaving en de buitenwereld is onmogelijk. Ze moet zich zien te redden met de wetten van de natuur. Haar enige gezelschap is haar hond.

Schrijfster
Marlen Haushofer werd in 1920 geboren als Marie Helene Frauendorfer in Frauenstein in de Oostenrijkse deelstaat Karinthië. Haar vader was boswachter. Al in haar jeugd begon Haushofer te schrijven, maar zonder het idee ooit iets te publiceren. Dat veranderde na de oorlog, toen ze een uitgever voor haar werk vond. Na haar huwelijk met Manfred Haushofer in 1941 ging ze zich Marlen Haushofer noemen. In 1950 scheidde ze van haar man, maar acht jaar later trouwde ze opnieuw met hem. Haar grootste succes was de roman Die Wand uit 1963 (in 1987 vertaald als De wand). Haushofer overleed in 1970.

Depressies
Een zwakke gezondheid als kind en een verblijf in een internaat veroorzaakten al vroeg depressieve klachten. Ook later, na haar echtscheiding kende Haushofer een depressieve periode. Mogelijk hebben deze ervaringen bijgedragen aan het buitengewoon beklemmende thema in Die Wand. Ook haar jeugd in een klein dorp en met een vader als boswachter zullen hierin een rol hebben gespeeld.
In Oostenrijk is Haushofer een van de bekendste schrijfsters van de 20e eeuw en is er zelfs een literatuurprijs naar haar genoemd. In Nederland is ze eigenlijk alleen bekend van Die Wand, dat in 1987 vertaald en een aantal keren heruitgegeven is. Diverse andere boeken van Haushofer zijn daarna nog vertaald, maar werden nooit een succes.

Die Wand is te zien op zaterdag 10 maart, 22:30 - 00:15 uur op Canvas.