Nieuws

Blijf op de hoogte van alles wat er in de boekenwereld gebeurt.

Boekenweetje: De wereld in 26 letters

4 februari 2016

Het is de beste uitvinding ooit: 26 letters om de wereld in te vatten. Dat handige alfabet van ons is bijna drieduizend jaar geleden ontstaan.


Het is een magische ontdekking voor iedereen die leert lezen: dat als je eenmaal die rare kriebeltjes begrijpt, gaat er opeens een hele wereld van verhalen en informatie open. Geef elke klank een letterteken, dat vinden we nu heel gewoon. Maar hoe is het zo gekomen?

Tekens
Ongeveer 5500 jaar geleden begonnen mensen met schrijven. Eerst waren het tekentjes die elk een woord uitbeeldden. Een plaatje voor vis, een plaatje voor wiel, een plaatje voor water en eentje voor liefde enzovoort. Wil je alle woorden die je kent gebruiken, dan heb je veel tekens nodig. Het Chinese schrift, met karakters, is nog steeds op dit idee gebaseerd. In het westen verliep het anders.

Letters
De Feniciërs, een volk dat leefde in wat nu Libanon is, hadden ook zo´n reeks tekens. Ze gingen 22 van die tekens gebruiken om de eerste klank van een woord aan te duiden. Het teken voor Aleph of os werd zo het teken voor de a-klank. En het teken voor Beth (huis) werd ook het teken voor de b-klank. Het eerste alfabet was een feit en bestond uit 22 letters. Dit gebeurde ongeveer 3000 jaar geleden.

Alfabet
De Grieken bouwden hierop voort en voegden ook klinkers toe aan het Fenicische alfabet. Ook in het Griekse alfabet zijn de eerste twee letters alfa en bèta. Vandaar ons woord alfabet. Hun laatste letter heet omega. De uitdrukking ´van alfa tot omgea´ betekent dan ook ´van begin tot eind´ ofwel alles.
De meeste landen gebruiken niet de schrijfwijze van de Grieken, maar van de Romeinen ofwel het latijnse alfabet. Bij ons telt het alfabet 26 letters, maar sommige landen gebruiken ook letters die wij niet hebben. Zoals de œ, de ß, of de ø.

Wil je nog weer even dat gevoel ervaren van hoe het was om te leren lezen? Kijk en luister dan naar de Alfabetmars met Bert en Ernie.