Nieuws

Blijf op de hoogte van alles wat er in de boekenwereld gebeurt.

Blog: Dit vinden wij YA-literatuur

22 januari 2016

Het profielwerkstuk (PWS) van Gerjanne Tichelaar (18) en Jolla Schelling (17) over Young Adult-literatuur is af. In hun tweede blog vertellen deze zesdeklassers van het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé in Leeuwarden, wat ze hebben ontdekt over YA-boeken.


Jolla (links) en Gerjanne
Dit vinden wij YA-literatuur

´Like the readers it caters to, it is stretching uncomfortably in its current adolescence.´ Dit is het motto van ons inmiddels ingeleverde PWS over Young Adult-literatuur. Deze zin zegt over dit genre dat het zich hetzelfde gedraagt als de leeftijdsgroep waar het voor bedoeld is. De jongeren én de literatuur zijn zich aan het ontwikkelen en zoeken hun grenzen op. Wij hebben in de conclusie van ons PWS de huidige grenzen van YA-literatuur beschreven en daar willen we jullie graag meer over vertellen.

Maar eerst willen we nog iets vertellen over het begin van ons onderzoek: ons interview met Floortje Zwigtman. Helaas woont zij aan de andere kant van Nederland en moesten we het interview telefonisch doen. We waren beide superbang voor het interview, omdat telefoneren niet ons sterkste punt is, maar Floortje was heel lief en het gesprek heel gezellig. Haar wijsheid en het boek dat ze ons gratis opstuurde, hebben een belangrijk aandeel gehad in ons PWS. In het interview vertelde ze ons dat ze het belangrijk vindt dat het verhaal in YA-boeken een link heeft met het leven van de jongeren. ‘Het moet je ergens persoonlijk raken´, zegt ze, ‘anders is het alleen maar abstracte kunst.´

Het boek dat ze ons opstuurde was een bundel: De groene bloem trilogie. Het eerste boek hiervan, Schijnbewegingen, hebben we gelezen voor ons onderzoek. Dit gaat over Adrian, een homoseksuele jongen in het negentiende-eeuwse Londen. Hij is net ontslagen en om aan geld te komen gaat hij naar een rijke kunstenaar toe. Deze zorgt voor hem en stelt hem voor aan zijn vriendengroep van rijke en interessante mensen. Adrian komt terecht in de prostitutie, wordt verliefd en wordt zo geconfronteerd met zijn homoseksualiteit.

Ook heeft Floortje ons verteld wat zij kenmerkend vindt voor YA-literatuur. Met haar antwoorden en die van de andere geïnterviewden en de kenmerken die wij zelf uit de boeken hebben gehaald en in ons vooronderzoek gevonden, hebben we een conclusie getrokken. Zo zijn we uiteindelijk gekomen tot een rijtje kenmerken die voor ons bepalen of een boek een echt YA-boek is of niet. En hebben we een definitie opgesteld: ‘Young Adult-literatuur is literatuur geschreven over en voor, maar niet exclusief gelezen door Young Adults.´

Bij deze definitie horen de volgende terugkerende kenmerken:
- De hoofdpersoon is niet perfect en moet nog veel leren.
- Ouders zijn afwezig, ze worden vaak vervangen door vrienden of rolmodellen.
- Alle thema´s kunnen voorkomen, hoewel het vaak gaat over liefde en thema´s die te maken hebben met volwassenwording, zoals toekomst, verantwoordelijkheid en keuzes.
- Er is een gemiddeld niveau in het woordgebruik, de zinsstructuur en de verhaalopbouw.
- De spanning wordt vooral opgewekt door het taalgebruik en niet door slechteriken of schokkende gebeurtenissen.
- Het verhaal wordt verteld vanuit een vertellende ik-persoon.
- Het verhaal speelt zich meestal af in de huidige tijd.
- De taal en het verhaal zijn even belangrijk.
- Er komt weinig expliciete seks voor in de boeken, hoewel het geen taboe is.

We zijn op deze kenmerken gekomen door de volgende boeken te lezen, die we jullie allemaal van harte aanraden. En zoals onze definitie dus al zegt, iedereen kan deze boeken lezen, jong en oud! We hebben deze boeken uitgekozen omdat zij volgens ons representatief waren voor het genre.

Allemaal willen we de hemel
van Els Beerten
Dear nobody
van B. Doherty
De hemel van Heivisj
van Benny Lindelauf
Deliver us from Evie
van M.E. Kerr
Gebr.
van Ted van Lieshout
Harry Potter en de Relieken van de Dood
van J.K. Rowling
Hoe ik nu leef
van Meg Rosoff
Schijnbewegingen
van Floortje Zwigtman
Een weeffout in onze sterren
van John Green
Vallen
van Anne Provoost

We hebben ons PWS al ingeleverd en geven er volgende week een presentatie over. Daarna horen we wat onze begeleider ervan vindt en wat het cijfer wordt. Jullie horen er binnenkort meer over in onze volgende blog.

Lees ook de eerste blog van Gerjanne en Jolla.