Nieuws

Blijf op de hoogte van alles wat er in de boekenwereld gebeurt.

Boekenweek: Duik mee in de natuur

9 maart 2018

Vanavond begint de Boekenweek met het Boekenbal Homo Scribens. Dat bal is alleen voor genodigden, maar van 10 tot en met 18 maart kan iedereen meedoen en de natuur induiken. Natuurlijk hebben we enkele tips voor je.


Natuur op Leesplein
Het thema van de Boekenweek is Natuur. Wij maakten voor jou een speciale Boekenweek-themalijst, vol met verhalen over de natuur als inspiratiebron en vriend, maar ook over milieuvervuiling en vernietigende krachten van de natuur. Met extra veel YA-boeken én boeken die je voor je leeslijst Nederlands kunt lezen.

Lees ook ons interview met Paolo Cognetti. Deze Italiaanse schrijver woont zes maanden per jaar in de bergen. Hij schreef er zijn boek De acht bergen dat inmiddels al veel literaire prijzen heeft gekregen.

Natuur in bibliotheek en boekhandel

Gedurende de Boekenweek zijn er tal van activiteiten in boekhandels, bibliotheken en theaters, zoals workshops natuurfotografie, literaire natuurwandelingen en schrijversbezoeken.

In de boekwinkel krijg je bij besteding van € 12,50 het Boekenweekgeschenk Gezien de feiten van Griet Op de Beeck cadeau. En voor € 3,50 kun je het Boekenweekessay Natuurlijk van Jan Terlouw kopen.

Boekenweek Live!
Inmiddels een vast onderdeel van de Boekenweek is Boekenweek Live! Dit programma voor en door scholieren is dit jaar op woensdag 14 maart om 13.00 uur. Centraal staat schrijfster Griet Op de Beeck. Arie Boomsma is de presentator.

Natuur op radio en tv

Ook een goede Boekenweektraditie: cabaretiers Koot en Bie kiezen rondom het Boekenweekthema fragmenten uit hun programma´s. Zaterdag 17 maart, 20.25 uur op NPO 2.

De VPRO verzorgt een feestelijke extra uitzending van VPRO Boeken. Met als gasten onder meer de Boekenweekauteurs Griet Op de Beeck en Jan Terlouw, schrijver en hovenier Gerbrand Bakker en schrijfster en boerendochter Marieke Lucas Rijneveld.
Zondag 11 maart, 19.15 - 20.00 uur op NPO 2; herhaling maandag 12 maart, 23.20 uur NPO 2.

En bekijk vooral via Uitzending gemist nog even de speciale DWDD-aflevering van donderdag 8 maart, waarin Adriaan van Dis drie schrijvers interviewt. Te gast waren de Palestijns-Syrische dichter Ghayath Almadhoun, voormalig Dichter des Vaderlands Anne Vegter en de Engelse komiek, schrijver, acteur en presentator Stephen Fry.

Kijk voor alle activiteiten op de Boekenweek-website.