Nieuws

Blijf op de hoogte van alles wat er in de boekenwereld gebeurt.

Selfie: Floortje Zwigtman waant zich oosterse prinses

6 november 2017

Doe jij al mee aan de selfiewedstrijd op Leesplein? Tijdens onze Kunstmaand geven we je hier iedere maandag nieuwe inspiratie met selfies van schrijvers. Vandaag als eerste Floortje Zwigtman.


Dit vertelt Floortje over haar selfie:

Met kleren is iets vreemds aan de hand.
Elke ochtend ben je vrij om aan te trekken wat je wilt. Maar grote kans dat het toch weer een jeans, gympen, een truitje en een jas met een bontkraag wordt. Net als iedereen in je klas.
Met kleren laat je zien wie je bent, maar vooral waar je bij hoort. En omdat het nu eenmaal niet fijn is er niet bij te horen, kleed je je al snel net zoals de rest. Zo werkt dat, al denk je er misschien nooit over na.
Dat ga je pas doen als je ziet dat het ook anders kan. Een foto van je moeder in 1985 topless aan het strand - dat zou jij echt nóóit doen (of juist wel). Een Schot in een kilt - belachelijk! (Maar het zit misschien wèl makkelijk...)
Er zijn een hoop afspraken over kleren en bij de meeste zul je nooit stilstaan. Dat hoeft ook niet, zolang je blij bent met wat je draagt. Maar wie weet voel jij je beter in een rok dan in een broek of vind je jezelf mooier met een hoed op je hoofd. Durf je dat dan ook?
Als je supercool en zelfverzekerd bent, misschien wel, maar als je er niet aan moet denken op straat nagewezen te worden, waarschijnlijk niet.
Omdat je nou eenmaal niet altijd ècht kunt dragen wat je wilt, is verkleden zo leuk. Met carnaval of Halloween kun je zijn wie je wilt: iemand die je helemaal niet bent of iemand die je misschien juist wèl bent (het kan tenslotte zijn dat er ergens in jou een zombie schuilt).

Mijn jaarlijkse verkleedfestijn is Castlefest, een groot fantasyfestival dat gehouden wordt in de tuinen van de Keukenhof. Daar dan geen tulpen en Chinese toeristen, maar elfen, vampiers, Vikingen en piraten, ridders, trekkies en furries, buikdanseressen en prachtig versierde steampunk scootmobiels. Vier dagen lang mag iedereen zijn wie of wat hij wil en niemand staat je aan te staren, behalve als ze denken: wauw, wat mooi! De enige regels zijn dat alles kan en iedereen het naar zijn zin heeft. De voorpret begint al op station Leiden waar je tussen de reizigers opeens tovenaars en piraten ontdekt en de passagiers in de festivalbus lijken wel uit een sprookjesboek weggelopen.

Zelf denk ik elk jaar weer na over een nieuw kostuum. Ik ben al als Romein, als oosterse prinses, als wijnnimf en als Frida Kahlo (een Mexicaanse kunstenares) gegaan en heb nog een tovenaarsmantel in mijn kast hangen waar ik nog eens iets mee moet doen. Elke keer tover je jezelf om tot een nieuw personage en niemand vertelt je wat er wel of niet mag. Als ik er zo over nadenk: het heeft wel wat van schrijven. Want ook op papier kun je worden wie je wilt. Of het nu voor maar een paar uurtjes is of een hele roman lang.

De boeken van Floortje
Ook in haar boeken schrijft Floortje Zwigtman over de vrijheid om zelf te kunnen bepalen wie je bent en hoe je leeft. Zo strijdt Adrian Mayfield, hoofdpersoon uit de Groene Bloem-trilogie voor het recht om homoseksueel te zijn. En in Vlam, het eerste deel van een nieuwe trilogie over een fictieve dictatuur, gaat het over vrijheid in de samenleving en het recht op vrije meningsuiting.

Selfiewedstrijd
Geïnspireerd geraakt? Doe dan ook mee met onze selfiewedstrijd en maak kans op toffe prijzen! Lees meer: Selfiewedstrijd.