Nieuws

Blijf op de hoogte van alles wat er in de boekenwereld gebeurt.

Blog: Gerjanne en Jolla geven PWS-tips

26 februari 2016

Gerjanne Tichelaar (18) en Jolla Schelling (17) hebben hun punt voor hun PWS over Young Adult-literatuur binnen: een 9! In hun laatste blog geven deze zesdeklassers van het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé in Leeuwarden handige tips.


Jolla (links) en Gerjanne
Onze PWS-tips

We zijn blij om te kunnen vertellen dat we een 9 hebben gekregen voor ons PWS! We hebben 90 van de 100 punten gehaald, die verdeeld werden over onderdelen zoals het onderzoeksplan, het onderzoek, het verslag en de presentatie. We zijn nu bezig de allerlaatste fouten uit ons PWS te halen, zodat we het kunnen opsturen naar de profielwerkstukwedstrijd van de Universiteit van Groningen. We kunnen dan de Marie Lokeprijs winnen voor het beste profielwerkstuk voor het profiel Cultuur en Maatschappij. In dit laatste blog vertellen we wat we geleerd hebben van het maken van ons PWS en geven we een paar tips voor iedereen die nog moet beginnen aan deze uitdaging.

Onze begeleidster is docente Nederlands, dus we konden in ons werkstuk geen enkele spelling-, taal- of interpunctiefout maken, zonder haar diep te beledigen. We moesten voor het inleveren nog allerlei komma´s plaatsen in onze zinnen, omdat, zo leerde ze ons, tussen twee persoonsvormen altijd een komma hoort en wij dit veel te vaak vergaten. Daarnaast hebben we de regels van het maken van een opsomming moeten googelen, omdat deze verschillen per soort opsomming. We zullen deze dingen in de toekomst nu nooit meer fout doen.

Ook hebben we geleerd hulp te vragen aan iedereen waarvan we dachten dat ze misschien konden helpen met ons onderzoek. De meeste mensen zijn namelijk superenthousiast als je hen iets vraagt en je komt veel verder als je niet alles alleen probeert te doen. Het beste voorbeeld hiervan zijn de mensen die wij hebben geïnterviewd. Zij waren blij om ons te helpen en wilden graag ons PWS lezen. Bovendien kregen we geweldige reacties. We kregen bijvoorbeeld te horen dat ons werkstuk heel helder, grondig en goed onderbouwd is en dat het met plezier gelezen werd. Deze berichten lazen wij weer met veel plezier, omdat het heel indrukwekkend is zulke goede feedback te krijgen van professionele schrijvers en hoogleraren. Daarbij gaf het ons ook hoop op een goede beoordeling en een goed cijfer van onze begeleidster.

Verder heeft ons profielwerkstuk ervoor gezorgd dat we weer herinnerd zijn aan hoe leuk lezen eigenlijk is. Op de basisschool lezen de meeste kinderen heel veel, maar zodra je naar de middelbare school gaat, krijg je er minder tijd voor. Door voor ons profielwerkstuk zoveel te lezen zijn we er weer achter gekomen dat je er eigenlijk best wel tijd voor kan maken en dat dit het zeker waard is. En ten slotte natuurlijk de belangrijkste les: we hebben geleerd hoe je een blog moet schrijven!

Jullie weten nu wat we hebben onderzocht en wat eruit is gekomen. Maar bij een onderzoek hoort ook een discussie, waarin je reflecteert op wat je hebt onderzocht en wat je beter had kunnen doen. Zo hadden wij bijvoorbeeld meer boeken kunnen lezen en die boeken beter kunnen analyseren om een uitgebreider beeld te krijgen van het Young Adult genre. Bovendien zijn er nog veel meer aspecten waarop we hadden kunnen analyseren, zoals het einde van het boek (goede afloop, slechte afloop, open einde) en of de verhaallijn werd geleid door actie of niet.

We hebben wat tips voor toekomstige pws-schrijvers op een rijtje gezet:
- Kies een onderwerp waar je een heel lange tijd mee bezig kan en wilt zijn.
- Kies een partner waar je een heel lange tijd mee bezig kan en wilt zijn.
- Wees niet bang om hulp te vragen en mailtjes te sturen naar mensen die relevant zijn voor jouw onderzoek, zoals schrijvers, leraren van universiteiten, bekende Nederlanders en politici. Begin hier vooral niet te laat mee, want een antwoord laat nog wel eens op zich wachten.
- Begin ook zo snel mogelijk met het vooronderzoek, zodat dat af is als je met je onderzoek moet beginnen en niet nog allemaal relevante dingen vindt als het te laat is.
- Maak een positieve indruk op je begeleider en neem ook initiatief door zelf gesprekjes te plannen.

We zijn heel erg benieuwd wat voor ontwikkelingen het Young Adult genre in de toekomst gaat doormaken en we zullen zeker veel boeken uit het genre blijven lezen. Als afsluiting van ons laatste blog willen we graag dezelfde quote gebruiken waarmee we ons PWS hebben afgesloten. Dit was wat Floortje Zwigtman in het interview met ons zei: ‘En, eh, ja, goh, verder. Ja verder, nee, dat is het wel.´