Nieuws

Blijf op de hoogte van alles wat er in de boekenwereld gebeurt.

Writer´s blog: Gina Miroula

17 februari 2016

Waarom schrijf je? Hoe ga je te werk? En verandert schrijven de manier waarop je naar dingen kijkt? Als derde in onze reeks writer´s blogs schrijft Gina Miroula (25) over de flarden verhaal in haar hoofd.


Rennen en wachten

Op de meeste dagen komt er niks. En toch zeg ik, als ze mij vragen wat ik het liefste doe: schrijven. In mijn hoofd zitten altijd flarden van verhalen die naar buiten moeten. Honderden zinnen die ik leven wil inblazen. Zoveel leven dat ik er meteen filmbeelden bij zie. En dat ik die film dan het liefst zelf wil regisseren. Voor het uitwerken van die ideeën heb ik één ding nodig en dat is rust. De verhalen waarop ik trots ben, ook na vijf keer herlezen, komen meestal pas na twaalf uur ‘s nachts. Als mijn buren al lang slapen en de auto´s aan de kade waaraan ik woon, stoppen met toeteren. Pas op die momenten kan ik achter mijn scherm zitten, tikken en tevreden zijn met dat wat ik heb verzonnen.

Wanneer mijn witte pagina´s wit blijven, ga ik naar buiten. Het hindert niet of het laat is. Ik trek mijn hardloopschoenen aan en ren. Een enkele keer zelfs om twee uur ´s nachts. Langs het water, voorbij de huizen aan de grachtengordel, door het park en dan weer in een lus terug naar mijn eigen bureau. Onderweg zie ik rokende zestigers voor stamkroegen en luister ik hun gesprekken af. Ik vang vlagen op over het wel en wee van de wereld en over de nieuwe buren van driehoog-achter uit de Bloemstraat. En soms bespied ik hele families, ´s avonds, zittend met z´n allen aan hun keukentafels.

Thuis kruip ik achter mijn eigen bureau, antiek en rond, dat ook dient als eettafel. Midden in mijn woonkamer staat het ding, onvermijdelijk. Onder een grote lampenkamp, zo´n twee meter van het raam. Erachter heb ik uitzicht op het water en op de ateliers die altijd leeg lijken te staan. Daar verzin ik werelden, grote liefdes, mislukte huwelijken en wezens van andere planeten, die er uitzien als meisjes zoals ik. Alleen zijn ze iets mooier, iets slimmer, diep ongelukkig of ontzettend wijs. Maar meestal ben ik gewoon aan het wachten. Omdat schrijven echt niet altijd als stromend water komt.

Meer lezen van Gina
Gina Miroula is een van de bloggers op ABC Yourself, een schrijfpodium voor jongeren, bedacht en begeleid door schrijver Edward van de Vendel. Je kunt er meer blogs van Gina lezen.

Zelf ook schrijven?
Ook zin gekregen om te schrijven? Doe mee aan Write Now, de schrijfwedstrijd voor jongeren van 15-24 jaar. Je kunt tot eind maart iets inzenden.