Nieuws

Blijf op de hoogte van alles wat er in de boekenwereld gebeurt.

filmtip: Het verlangen

20 april 2017

Iedere donderdag geeft Leesplein 15+ een tip voor een boekverfilming. Maar eigenlijk is Het verlangen van Frank Ketelaar een filmverboeking.


De uitgeverij van Marc en Boudewijn Goudemondt zit in de financiële problemen. Een mogelijk faillissement kan alleen worden afgewend met een bestseller. Die krijgen ze in de schoot geworpen met Het Verlangen, onmiskenbaar een boek dat goed zal verkopen. Alleen Herman, de schrijver die stottert en niet van de media houdt, zal niet verkopen. Als de aantrekkelijke schoenverkoopster Brigitte zich bij hen meldt met een allerbelabberdst geschreven manuscript, weten Marc en Boudewijn de oplossing. Ze stellen een ruil voor, waardoor Brigitte als schrijfster van Het verlangen wordt gepresenteerd.

Het verlangen is niet alleen de naam van het boek in het verhaal, maar ook de naam van de film en het boek naar het verhaal. Frank Ketelaar, scenarioschrijver, die eerder tekende voor onder meer In Oranje, Overspel en Klem, werkte al vaker samen met regisseur Joram Lürsen. Ook dit keer vormden ze een team. En waar doorgaans de volgorde is dat er eerst een boek en daarna een boekverfilming komt, ging het nu andersom. Er kwam een boek dat het verhaal vertelt en dat geschreven werd door Brigitte Hooijmakers. Of niet natuurlijk ...

Het Verlangen ging op 23 maart 2017 in première en draait nog in tal van Nederlandse bioscopen.

Kijk voor meer films in onze themalijst Boekverfilming (15+).