Nieuws

Blijf op de hoogte van alles wat er in de boekenwereld gebeurt.

Prijs: J.M.A. Biesheuvelprijs voor Marente de Moor

13 februari 2016

Vrijdagavond is in Amsterdam de J.M.A. Biesheuvelprijs 2016 uitgereikt aan Marente de Moor, voor haar bundel Gezellige verhalen.


Het is de tweede keer dat de J.M.A. Biesheuvelprijs wordt uitgereikt. Het is een jaarlijkse prijs en wordt toegekend aan de beste oorspronkelijk in het Nederlands geschreven en uitgegeven verhalenbundel (literaire fictie) van het voorgaande jaar. Het geld voor de prijs, dit jaar € 4.875,53, is via crowdfunding bijeengebracht.

Uit het juryrapport over Gezellige verhalen (Querido): Echt gezellig wil het maar niet worden in De Moors verhalen, maar de ongezelligheid die zij in haar verhalen tentoonspreidt is van een ongekende verhaaltechnische trefzekerheid. De Moor heeft haar verhalen en personages volledig in de hand en durft tegelijkertijd effectief te ontsporen, wat dikwijls onvergetelijke beelden en gebeurtenissen oplevert.

Marente de Moor: ´Het was écht mijn bedoeling een bundel met gezellige verhalen te schrijven, gezellig voor mijzelf en voor de lezer. Maar niemand gelooft me! Uiteindelijk heeft iedereen daar wel gelijk in, want het lukte me niet zo om ze gezellig te maken.´
Interview van NRC Handelsblad met De Moor, afgenomen direct na de prijsuitreiking: Marente de Moor probeert gezelligheid en wint.

Vorig jaar won Rob van Essen de J.M.A. Biesheuvelprijs voor Hier wonen ook mensen (Atlas Contact).

De jury bestond dit jaar uit Arjen Fortuin (recensent bij NRC Handelsblad), Esther Kuijper (producent en redacteur), Daphne de Heer (directeur Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam), Roos van Rijswijk (schrijver) en Edith Vroon (redacteur en boekverkoper).

De uitreiking markeerde tevens de start van de vijfde editie van de Week van het Korte Verhaal.