Nieuws

Blijf op de hoogte van alles wat er in de boekenwereld gebeurt.

filmtip: Keukenmeidenroman

1 maart 2018

Soms krijg je als schrijver de wind mee. Zo maakte Oprah Winfrey in haar Book Club uitgebreid reclame voor het boek The Help van Katryn Stockett. De verfilming van het boek is de filmtip van deze week.


De rijke blanke Skeeter ergert zich steeds vaker aan haar vriendinnen en hoe zij met hun zwarte personeel omgaan. Ze besluit een boek te schrijven, waarin ze beschrijft hoe het zwarte personeel hun blanke werkgevers bekijkt, maar ook hoe dat personeel soms zwaar gebukt gaat onder hun werk. Daarbij speelt het boek ook nog eens in de jaren ´60, de tijd van de burgerrechtenbeweging. Maar Skeeter heeft geen rekening gehouden met wat het boek allemaal losmaakt.

Bestseller
The Help van Kathryn Stockett werd een bestseller, omdat Oprah Winfrey het boek in haar Book Club aanprees. Daar zag het aanvankelijk niet naar uit. Voordat Stocketts boek werd gepubliceerd, kreeg de schrijfster zestig afwijzingen. Een jaar na publicatie kwam het al tot een verfilming. Daarin speelden vijf actrices die ooit een Oscar wonnen en nog eens drie die een Oscarnominatie ontvingen. Een van de actrices, Octavia Spencer, won de Oscar voor de rol van Minny Jackson. Actrices Viola Davis en Jessica Chastain liepen het begeerde beeldje mis, zoals ook The Help geen bekroning kreeg als beste film. Maar mogelijk heeft de verfilming wel weer bijgedragen aan het succes van het boek. Twee jaar na het uitkomen van de film verscheen de Nederlandse vertaling, Een keukenmeidenroman.

Jeugd
Stockett weet goed waarover ze schrijft. Haar boek speelt in Mississippi, waar zij opgroeide in de stad Jackson. Daar zat zij in de klas bij Tate Taylor, die als regisseur de verfilming van The Help voor zijn rekening nam.

The Help is te zien op zaterdag 3 maart, BBC2, 00:20 - 02:40 uur.