Nieuws

Blijf op de hoogte van alles wat er in de boekenwereld gebeurt.

Filmtip: Labyrintrenner

28 september 2017

Jongeren en dystopische samenlevingen lijken een match made in heaven. De boekverfilming van deze week is The Maze Runner naar het boek van James Dashner.


De zestienjarige Thomas wordt wakker in een lift. Hij kan zich helemaal niets herinneren, ook niet hoe hij in de lift terecht is gekomen. De lift brengt hem naar een plek waar hij een groep jongens treft. De plek is een beschutte ruimte in een labyrint. De jongens houden zich in leven met landbouw en elke dertig dagen komt er een nieuwe jongen, met wat voorraden. Overdag zoeken de jongens naar een uitgang van het labyrint, ´s nachts is dat levensgevaarlijk. Op een dag verschijnt er geen jongen, maar een meisje. Met een mysterieuze boodschap dat zij de laatste is die arriveert. De noodzaak om een uitweg te vinden wordt nu steeds dringender.

Series
The Maze Runner (vertaald als De labyrintrenner, 2014, Q) is het eerste boek uit een serie geschreven door James Dashner. Die houdt wel van series. Vanaf 2003 schreef hij de Jimmy Fincher Saga (vier delen, niet vertaald), de 13th Reality-serie (vier delen, niet vertaald), de Maze Runner-serie (inmiddels zes delen, allemaal vertaald), de Infinty Ring-serie (twee delen, die wonderlijk genoeg boek 1 en boek 7 heten, niet vertaald) en The Mortality Doctrine-serie (vier delen, vertaald als De Sterfelijkheidsdoctrine). Twintig boeken in veertien jaar, dus we kunnen concluderen dat Dashner bepaald niet stil zit.

Risico
In 2014, het jaar waarin De labyrintrenner in Nederland in vertaling verscheen, kwam ook The Maze Runner in de bioscopen. Deel 2, The Scorch Trials, is ook al te zien geweest en voor volgend jaar staat The Death Cure aangekondigd. The Maze Runner was de eerste grote film van regisseur Wes Ball. Voor zo´n grote productie is dat natuurlijk een risico. Maar kennelijk pakte het goed uit, want Ball heeft ook de beide vervolgdelen verfilmd.

The Maze Runner is te zien op zondag 1 oktober, NET 5, 20:00 - 22:10
Kijk voor meer boekverfilmingen op onze themalijst