Nieuws

Blijf op de hoogte van alles wat er in de boekenwereld gebeurt.

Jaar van het Boek: Lees eens een Duits boek

15 februari 2016

De Boekenweek - van 12 tot en met 20 maart - staat dit jaar in het teken van Duitsland. We stelden een speciale themalijst samen vol met Duitse leeshits, van Christiane F. en Herman Hesse tot en met boeken over currywurst en voetbal.


Ooit kon je elke avond om middernacht op de radio het liedje van Reinhard Mey horen: ´Gute Nacht Freunde, es wird Zeit für mich zu gehen´. Een zinnetje daaruit is tot motto van de Boekenweek 2016 gekozen: ´Was ich noch zu sagen hätte.´ Een mooie keuze, want over Duitsland valt genoeg te zeggen - en te lezen.

Dichters en denkers
Duitsland werd en wordt vaak het land van dichters en denkers genoemd. En inderdaad telt het land veel beroemde schrijvers, zoals Goethe, Schiller, Böll, Brecht, Hesse, Grass En spraakmakende filosofen als Nietzsche, Kant, Hegel en Wittgenstein. En dan hebben we het nog niet eens gehad over componisten als Bach en Beethoven. In onze speciale Boekenweek-themalijst vind je bijvoorbeeld:

* Nein. ein manifest (Lebowksi)
Voormalig hoogleraar Duise letterkunde en filosofie en huidig Twitterfenomeen @NeinQuarterly laat zich inspireren door Duitse filosofen en sombert er in zijn tweets vrolijk op los over zin en onzin van het leven.

* Goethe, Het lijden van de jonge Werther (Athenaeum-Polak & Van Gennep)
Dit beroemde boek van Goethe zou je een YA-roman avant la lettre kunnen noemen. De jonge Werther is hevig verliefd en lijdt. Het boek sloeg destijds in als een bom.

Nie wieder

Niet alleen in de Nederlandse, maar ook in de Duitse literatuur speelt de recente geschiedenis een belangrijke rol: naast de Tweede Wereldoorlog trokken Oost-Duitsland en de Berlijnse muur littekens in de nationale ziel. Lees bijvoorbeeld:

* Paul Dowsell, Sector 20 (Callenbach)
In het Berlijn van de jaren zeventig wordt Alex door de Stasi goed in de gaten gehouden. Zijn misdaad is zijn antipathie tegen het communistische regiem.

Curryworst en voetbal
Maar Duitsland is natuurlijk meer dan alleen oorlogsleed en high culture. Het land is ook goed voor Currywurst, Schnitzels, Bierfeste, Schlagers en niet te vergeten der Mannschaft. Ook daarover kun je in onze themalijst volop leesvoer vinden. Bijvoorbeeld:

* Sietse van der Hoek, Alles klar (Balans)
Hoe komt het dat Duitsland steeds populairder wordt in Nederland? Journalist Van der Hoek ging onder meer de worsten en Oktoberfeesten achterna om het uit te zoeken.

Boekenweek op Leesplein
Behalve de themalijst besteedt Leesplein 15+ nog meer aandacht aan de Boekenweek. Er komt een interview met twee studenten over het project Van Boekenweek tot Buchmesse. Daarnaast hebben we tijdens de Boekenweek dagelijks een leesverslag van Duitse scholieren over een jongerenboek uit hun land. Houd dus de pagina´s met interviews en leestips in de gaten!