Nieuws

Blijf op de hoogte van alles wat er in de boekenwereld gebeurt.

Jaar van het Boek: Lees eens een strip

18 januari 2016

Asterix en Obelix ken je natuurlijk. En Fokke en Sukke. Maar ken je ook het leven van Rembrandt in stripvorm? En literaire romans als De aanslag? Neem gauw eens een kijkje in onze stripthemalijst.


Illustratie: Michael van Kekem
De aller- allereerste strip? Dat zijn misschien wel de prehistorische grottekeningen. Schrijven konden mensen nog niet. Maar verhalen tekenen wel. En dat is natuurlijk wat een strip is: een verhaal in plaatjes.

Van Maus tot Mulisch
Die beeldverhalen heb je in vele soorten en maten. Je hebt klassieke strips zoals Asterix en Obelix of Corto Maltese. Doorlopende avonturen, van supergrappig tot superspannend.
Daarnaast zijn er cartoons, zoals als Fokke en Sukke, waarin de tekenaar in één krachtig, vaak humoristisch plaatje commentaar geeft op de actualiteit. Niet voor niets vind je ze vaak in kranten en tijdschriften - en die worden dan weer gebundeld in een boek.

Relatief nieuw zijn de zogeheten graphic novels. Dit zijn vaak serieuzere beeldverhalen. Niet zelden vertellen ze een (auto)biografisch verhaal. Een klassieker is Maus van Art Spiegelman.
Ook een wat nieuwere vorm is de verstripping van literaire verhalen. Dick Matena is daar zo´n beetje de uitvinder van. Maar er zijn ook anderen die dat doen. Zo verstripte Milan Hulsing vorig jaar De aanslag van Harry Mulisch en maakte striptekenaar Joost Swarte een prachtige beelduitgave van zes verhalen van Nescio.

In onze themalijst Strip / graphic novel vind je nog veel meer striptips.

Jaar van het Boek
2016 is het Jaar van het Boek en daarom brengen we iedere maand een themalijst onder de aandacht. Welk onderwerp spreekt jou het meest aan? Kijk bij zoeken op onderwerp en kies je favoriet.