Nieuws

Blijf op de hoogte van alles wat er in de boekenwereld gebeurt.

Jaar van het boek: Lees eens over jezelf

21 maart 2016

Wie wil je zijn? En wat wil je allemaal doen in leven? Veel jongerenboeken laten je nadenken over jezelf. Je vindt ze in onze themalijst Ziel en zaligheid.


Wat vind jij belangrijk in het leven. Bij welke mensen voel je je thuis? En kun je wel ooit helemaal jezelf zijn? Veel hoofdpersonen in (vooral) jongerenboeken denken na over dat soort vragen. Door de dingen die ze meemaken, vinden ze antwoorden.

Ramp

Neem nou Eliza, Peter, Anita en Andy, de hoofdpersonen uit We keken allemaal op (Querido). Vier verschillende jongeren met ieder heel verschillende toekomstdromen. Een ramp van wereldformaat - een komeet die regelrecht op de aarde af stevent - zet al hun dromen op de kop. Opeens zijn er nog maar twee maanden om alles uit het leven te halen wat erin zit.

Geloof

En dan is er Alicia, hoofdpersoon uit Een heel bijzonder meisje (Lemniscaat) van Anna van Praag. Ze is elf jaar als haar ouders zich aansluiten bij Casa Nostra, een sekteachtige groep. Ze gelooft heilig in alles wat de sekteleidster Sofia hen vertelt. Totdat er iets gebeurt en alles wat ze ooit geloofde opeens niet meer klopt.

Zoektocht

Felix, uit Het boek van de doden (De Bezige Bij) van Philip Huff. is al bijna dertig, maar zijn leven wil maar geen vorm krijgen. Sterker, zijn leven ligt behoorlijk in puin: zijn relatie is stukgelopen en zijn werk, schrijven, lukt voor geen meter. Hij vlucht in drugs en alcohol om toch vooral die ene vraag maar te ontduiken: kan ik nog zin aan mijn leven geven?

Dit en nog veel meer boeken over vragen die ertoe doen in je leven, vind je in onze themalijst Ziel en zaligheid.

Jaar van het Boek

2016 is het Jaar van het Boek en daarom brengen we iedere maand een themalijst onder de aandacht. Welk onderwerp spreekt jou het meest aan? Kijk bij zoeken op onderwerp en kies je favoriet.