Nieuws

Blijf op de hoogte van alles wat er in de boekenwereld gebeurt.

Boekenweek: Lesetipp von Denise Kalok

18 maart 2016

Een boek van maar liefst duizend pagina´s wil Denise Kalok (19) ons in haar bijdrage aan onze Boekenweekserie Lesetipps vandaag van harte aanbevelen: De zwerm van Frank Schätzing.


Duizend pagina´s! Dat kan wel afschrikken. Maar mij dus niet. Als dan nog het woord thriller erbij komt, wordt het ook voor mij moeilijk. Een beetje zelfoverwinning heeft het wel gekost, maar het was de moeite waard. De zwerm (Duitse titel: Der Schwarm) van Frank Schätzing heeft mij over de hele linie overtuigd.
Het is een omvangrijk gecomponeerd verhaal over de echo van het wangedrag van de mensenheid tegen de natuur. Als laatste instantie tegen de beginnende Apocalyps staan de twee hoofdpersonen de Noorse wetenschapper Johanson en de Canadese bioloog Anawak. Hun spannende veldtocht om de mensheid te redden wordt geloofwaardiger en beduidend aangrijpender door de complexe achtergrond van de personages. Zelfs de onbeduidenste bijpersonen wekken de belangstelling van de lezer. Vooral het verhaal van de ontwortelde Inuit Anawak is diep aangrijpend, de lezer wordt met de realiteit van zijn volk in het noorden geconfronteerd.

Maar niet alleen de verhalen van de personages geven het boek een boeiende sfeer. Ook het enorme repertoire van natuurwetenschappelijke feiten die elke theorie en elke situatie in het boek onderleggen, zorgen voor spanning. Voor iedereen begrijpelijk worden complexe biochemische of technische gegevens uitgelegd. De lezer denkt niet alleen tot het team van de wetenschappers te behoren, maar zelfs in het laboratorium van Johanson medewerker te zijn. De lezer wordt zelf onderzoeker.
Als je geen tijd hebt om verder te lezen blijven de vragen naar de oorzaak van de beschreven gebeurtenissen je achtervolgen. Zelfs onder het lezen ben je voortdurend bezig met de vraag wat achter het geheim schuil gaat. Dat wordt bevorderd door de achtergrondkennis van de auteur. Trouwens de locaties zijn heel realistisch gekozen. Mijn leraar Nederlands heeft zelf al in het beschreven café op Vancouver Island koffie gedronken.

Naast al deze nuances die het boek tot iets bijzonders maken, het leereffect, de fascinerende mensen heeft mij vooral de kwestie schuld gefascineerd. Onbarmhartig wordt de wreedheid van de mensen tegenover de natuur uitgebeeld. Hoe gedachteloos we allen de ongelooflijk mooie leefruimte oceaan vernielen. De vraag die blijft, is uiteindelijk: waar is mijn plaats bij deze gedachteloosheid? En vooral: kan ik iets ertegen doen?
Samenvattend is De zwerm voor mij een unieke leeservaring geweest. Als je de voorkeur geeft aan gemakkelijke boeken, is dit niet het goede boek. Maar zoek je naast een heel spannend verhaal en een meer dan ongewone ontknoping - je raadt het nooit! - ook wetenswaardige gegevens en gedeeltelijk zelfreflectie, dan moet je dit boek zeker lezen.

Denise Kalok (19 jaar) zit in de laatste klas van het Cusanus-Gymnasium Erkelenz en werkt op dit ogenblik al aan haar eindexamen.