Nieuws

Blijf op de hoogte van alles wat er in de boekenwereld gebeurt.

Boekenweek: Lesetipp von Eva Beckers

20 maart 2016

Vandaag is de laatste dag van de Boekenweek en daarmee ook onze laatste Lesetipp. Eva Beckers vertelt over Spiernaakt, een heftige roman van Lilly Lindner.


De inhoud:
Lilly is zes jaar oud als ze voor het eerst door haar buurman seksueel wordt misbruikt. Dit herhaalt zich jarenlang, tot hij verhuist. Maar het lichaam van het kleine meisje blijft vast aan de plaats van de misdaad en het seksuele misbruik loopt als een rode draad door haar leven.
Volslagen getraumatiseerd en onbemind door haar ouders ontwikkelt Lilly een eetstoornis en verwondt ze zichzelf, om haar lichaam te voelen. Ze probeert vaak zelfmoord te plegen en gaat van school af.
Als haar beste vriendin Caitlyn doodgaat, besluit Lilly prostituee te worden, om haar seksfobie af te leggen en het gevoel voor haar lichaam terug te vinden. Pas dan merkt ze welke problemen ze heeft. Ze wil weer een normaal leven leiden, maar zal Lilly haar lichaam terugvinden en gelukkig worden?

Mijn mening:

Ik vind Spiernaakt (Duitse titel: Splitterfasernackt) een fantastisch boek. Het levensverhaal van Lilly is ongelooflijk, je denkt dat niemand zoveel ongeluk kan hebben. Maar het verhaal is echt en geeft een uitgebreide inkijk in de gedachten en gevoelens van een meisje met een eetstoornis en andere problemen.
Het is heel interessant haar ontwikkeling te zien, die andere mensen met zulke problemen motiveren kan om hulp te zoeken, omdat deze zich met het meisje kunnen identificeren. De expliciete en soms wrede seksscènes zijn bijzonder schokkend, vooral als men bedenkt dat het boek geen fictie, maar een waargebeurd levensverhaal is. Dit is therapeutisch schrijven op zijn best.

Al met al kan ik het boek aanbevelen aan iedereen die iets anders wil lezen en die geïnteresseerd is in het leven van anderen.

Eva Beckers
(18 jaar) zit in de laatste klas van het Cusanus-Gymnasium Erkelenz.