Nieuws

Blijf op de hoogte van alles wat er in de boekenwereld gebeurt.

Boekenweetje: Lezers uit de kunst

3 maart 2016

Picasso, Renoir en Rembrandt. Als schilder zijn ze totaal niet met elkaar te vergelijken. Toch hebben ze iets gemeenschappelijks: ze hebben allemaal wel eens een lezer geschilderd.


Als je er eenmaal op gaat letten, zie je in de schilderkunst overal lezers: portretten van mensen met kranten, brieven (vooral liefdesbrieven!), maar toch wel het meest boeken. Kunsthistoricus en leesfanaat Peter Zunneberg legde een verzameling aan en gedurende het Jaar van het Boek kun je op zijn website dagelijks een portret van een lezer vinden. Die blijken er in vele soorten en maten te zijn.

Intelligent
Waarom schilders zo vaak lezers afbeelden? Deels om praktische redenen. Geef je vrouw, je zoon of je dochter een boek en ze zitten stil en hebben niet of nauwelijks in de gaten dat er een portret van ze geschilderd wordt.
Maar een belangrijke inhoudelijke reden is dat we lezers intelligent vinden. Dus om jezelf zo gunstig mogelijk te laten weergeven, was het altijd handig om een boek te pakken. Let er maar eens op: vooral wetenschappers en politici hebben er een handje van.

Schrijvers
En dan is er nog de portretten van bekende schrijvers. Zodra er van hen een portret geschilderd wordt, blijken ze vaak geen pen, maar een boek (hun eigen boek?) in handen te hebben. Vooral van de Italiaanse dichter Dante zijn heel wat lezende portretten.

Lettervreters
O ja, en dan zijn er nog de verstokte lezers, de boekenwurmen, de lettervreters. Of de jonge geestelijke op bijgaand schilderij er zo een is? Waarschijnlijk wel. Alles wijst erop dat hij op reis is door Italië. En hoewel hij een man van de kerk is en het dan misschien voor de hand ligt om de bijbel te lezen, houdt hij zich hier bijna zeker bezig met wereldser lectuur: het zit er dik in dat hij een reisgids bestudeert.

Kijk voor dagelijks een andere lezer uit de kunst op Dorsoduro.