Nieuws

Blijf op de hoogte van alles wat er in de boekenwereld gebeurt.

Boekenweetje: Literatuur in 140 tekens

24 maart 2016

Twitter viert deze week haar tienjarig bestaan. Alles wat je bezighoudt samenvatten in 140 tekens - valt daar ook literatuur van te brouwen?


Melig, boos, grappig, opschepperig, landerig, scherp, kritisch - tweets heb je in alle soorten en maten. Maar Twitter wordt niet alleen gebruikt om harten te luchten en boodschappen te posten, sommigen proberen er ook literatuur (van) te maken.

Tweetroman
Less is more zeggen ze wel eens. Maar kun je van 140 tekens echt literatuur maken? Nou, met een beetje vals spelen wel. In 2009 bedachten schrijver Ronald Giphart en NOS-journalist Tim Overdiek de tweetroman: een soort doorgeefspel waarbij mensen met een tweet verder schreven aan het verhaal. @Overdiek twitterde de eerste zin: ´De theedoek werkte goed als isolatie. Toch sijpelde af en toe de regen door. Als moeder dat eens wist.´ @ronaldgiphart vervolgde met: ´Moeder was namelijk nogal zuinig op haar theedoeken. Eigenlijk was haar theedoekencollectie het enige dat ze echt bezat.´ Lees op Ronalds website hoe het verder ging.

Poetweet
Je kunt ook poëzie maken van je eigen tweets. Het Brazil Contemporary Art Center in Sao Paolo heeft daarvoor in 2015 een speciale website voor ontwikkeld. Alles wat je moet doen, is op de website van Poetweet je twitteraccount invullen, een dichtvorm kiezen (sonnet, rondeel of een indriso) en het programma gaat grasduinen door jouw tweets - ´Tracking the data of your inspiration´ en ´Analyzing your deepest thoughts´ - en schotelt je vervolgens je eigenste gedicht voor.

Twitterature
En dan is er Twitterature: het samenvatten van klassieke meesterwerken in 140 tekens. Zoals deze tweet van Erik van Muiswinkel over De avonden: ´Zaterdag. Tocht is wind in huis. Kroegbezoek met Victor Poort. Ik drink veel, en oudehoer nog meer. Word erg moe van mezelf. God ziet alles.´
Er zijn al scholen waar leerlingen geen boekverslag maar zo´n tweet mogen inleveren. Nadat ze natuurlijk het boek zelf eerst gelezen hebben.

Oorlog tegen Twitter
Niet elke schrijver is dol op Twitter. In 2012 verklaarde schrijver Daan Heerma van Voss de oorlog aan het medium. ´Het leven is breder dan 140 tekens´, zei hij. Als protest publiceerde hij zijn tweede roman Zonder tijd integraal, opgeknipt in tweets, op Twitter - zie @DaanHvVoss. Hij zei erover: ´Ik schuif mijn prachtboek de woordenvermaler in, en vang voor u de snippers op. Het resultaat in extremis wanneer Twitter zich ontfermt over literatuur: wartaal, zinnen zonder zin; onleesbaar.´