Nieuws

Blijf op de hoogte van alles wat er in de boekenwereld gebeurt.

Filmtip: Loving Vincent

2 november 2017

November is kunstmaand op Leesplein. Vandaar een maand lang geen tips over boekverfilmingen, maar kunstfilmtips. Vandaag Loving Vincent.


Op ons netvlies
Wervelende sterrenhemels en dreigende luchten boven felgele korenvelden. Maar ook een kwetsbaar boompje in de lentezon. Of de bittere armoe van een boerengezin rond een pannetje aardappels. De schilderijen van Vincent van Gogh staan bij velen op het netvlies gegrift. Ook zijn tragische leven met het afgesneden oor en zijn uiteindelijke zelfmoord zijn bekend.

Bekendheid
Hij heeft zijn eigen museum in Amsterdam, waar jaarlijks vele duizenden bezoekers uit de hele wereld zijn werk komen bewonderen. En door de uitgebreide correspondentie met zijn broer Theo die in boekvorm is verschenen kunnen we ook lezen wat Vincent van Gogh bezig hield. En nu kun je ook naar de bioscoop om zijn werk te bewonderen.

Eerdere film
In 1956 werd het leven van Vincent van Gogh al eens verfilmd. Kirk Douglas, op dat moment op het toppunt van zijn roem, speelde de gekwelde schilder in de biopic Lust for Life. De film werd bekroond met een Oscar, niet voor Douglas´ hoofdrol, maar voor Anthony Quinn in de bijrol van Paul Gauguin. Douglas kreeg voor zijn rol wel een nominatie voor een Oscar en een Golden Globe. Overigens schijnt Kirk Douglas met zijn rood geverfde haar zoveel op Van Gogh te hebben geleken, dat tijdens de filmscènes in Auvers-sur-Oise oudere inwoners dachten dat de schilder was teruggekeerd.

Geschilderde animatie
Sinds kort draait er in de bioscopen opnieuw een film over Vincent van Gogh. Dit keer geen speelfilm met acteurs van vlees en bloed, maar een animatiefilm. Sterker nog, het is een primeur: een film van speelfilmlengte die volledig is geschilderd. Bekende schilderijen van Van Gogh hebben daar moeiteloos een plek in gekregen. Portretten van bijvoorbeeld de postbode en andere figuren uit de plaatsen in Frankrijk waar Van Gogh woonde, komen tot leven. En dat maakt Loving Vincent zowel voor de liefhebbers van zijn schilderijen als voor filmfreaks tot een unieke ervaring.

Loving Vincent draait in een groot aantal bioscopen in het hele land.