Nieuws

Blijf op de hoogte van alles wat er in de boekenwereld gebeurt.

Writer´s blog: Marlies Smeenge

11 januari 2016

Waarom schrijf je? Hoe ga je te werk? En verandert schrijven de manier waarop je naar dingen kijkt? Vandaag een writer´s blog van Marlies Smeenge (22) die je realiteit met een vleugje leugen van harte kan aanbevelen.


Waarom ik wel eens iets verzin

Een avond in onze stamkroeg. Zo´n avond waarop iedereen moe en gestrest is en pas ontspanning vindt op de bodem van het negende glas bier.
‘Is dat allemaal waar wat je schrijft?´ vraagt Bram.
‘Bijna,´ zeg ik.
‘O,´ zegt hij.
‘Ga je mijn columns nu niet meer lezen?´
Hij haalt zijn schouders op. ‘Ik dacht dat het écht over jou ging.´

Het ís bijna allemaal waar wat ik schrijf, maar wil ik wel dat Bram dat weet? In mijn columns klim ik stomdronken in de mast van een schip om daar met een wildvreemde schipper in het opgevouwen zeil te liggen en naar de Melkweg te kijken. In mijn teksten heb ik wel degelijk ooit een joint gerookt, op een strand van een land waar je tien jaar cel kunt krijgen voor drugsbezit. Het gebeurde toen ik over het strand wandelde en over een slapende hippie struikelde. Hij vroeg of ik meerookte. Ik keek naar de sterren en dacht: ik doe nooit drugs, maar als ik het ooit doe, is het nu.

Het onware zit erin dat ik de plaatsnamen verander naar plekken waar ik nooit geweest ben om tegen mijn moeder te kunnen zeggen dat ik helemaal geen drugs heb gebruikt. Dat ik een hoofdpersonage verander om tegen een date te kunnen zeggen dat ik niet aan onenightstands doe. Dat ik over mijn buurman schrijf alsof hij gewoon een voorbijganger op straat is, voor het geval hij ooit op mijn blog terecht komt.

Als ik schrijf, is de realiteit mijn beste uitgangspunt. Ik ben pas losgekomen van mijn teksten over pratende konijnenknuffeldieren en wannabe oorlogsverhalen, toen ik het aandurfde om over mijn eigen leven te schrijven.

Als ik één schrijftip mag geven aan iedereen die er eentje zoekt, dan is het om het juist aan te durven om over je eigen leven te schrijven. Iedereen die schrijft, is net een tikje gevoeliger, net iets opmerkzamer, net een actievere observator dan mensen die niet schrijven. Gebruik dat. Doe je oortjes in, maar zet je muziek uit. Ga naar die foute bar op de hoek van de straat waar alleen maar vijftigplussers komen. Wees die bloednieuwsgierige spion die je stiekem altijd al bent geweest. En schrijf het op, wat je ziet, want er zijn zo verschrikkelijk weinig mensen die nog de tijd nemen om echt naar de wereld kijken.

Je eigenlijke leven zo puur en eerlijk de wereld in slingeren is nogal wat. Zeker als je weet dat mensen die jou (denken te) kennen het gaan lezen. Dat is de reden dat ik mezelf indek, en er wel eens iets bij verzin. Als iemand je dan vraagt of het echt gebeurd is, lach je op je charmantst en mompel je iets onbeduidends zoals mjeh. De Brammen zullen dat als ja horen, de moeders als nee en de buurmannen met hun blikvoer fetisj moet je überhaupt ontlopen.

Meer lezen van Marlies
Marlies Smeenge is een van de bloggers op ABC Yourself, een schrijfpodium voor jongeren, bedacht en begeleid door schrijver Edward van de Vendel. Je kunt er meer blogs van Marlies lezen.

Zelf ook schrijven?
Ook zin gekregen om te schrijven? Doe mee aan Write Now, de schrijfwedstrijd voor jongeren van 15-24 jaar. Je kunt tot eind maart iets inzenden.