Nieuws

Blijf op de hoogte van alles wat er in de boekenwereld gebeurt.

Prijs: Martin Michael Driessen wint De Inktaap 2018

13 maart 2018

Vanmiddag ontving Martin Michael Driessen in Rotterdam voor zijn boek Rivieren De Inktaap, de literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied.


(c) Marco De Swart
Schooljury´s
Voor De Inktaap 2018 lazen zo´n 900 leerlingen uit de bovenbouw van havo/vwo de winnende titels van de Fintro Literatuurprijs (Wil van Jeroen Olyslaegers), de Libris Literatuur Prijs (De tolk van Java van Alfred Birney) en de ECI Literatuurprijs (Rivieren van Martin Michael Driessen). Ze kozen Rivieren als winnaar. Dit boek bestaat uit drie lange verhalen (novellen), waarin rivieren een toonaangevende rol spelen in het leven van de hoofdpersonen.

Dit vonden jongeren ervan
Een greep uit de oordelen in de schooljuryrapporten:
* Meesterlijk geschapen beelden die vervullen van melancholie en bewondering
* Net als de echte rivieren, bevaar ik zoals de hoofdpersonages de onverwachte wendingen en drijf ik mee met het verhaal. Gelukkig is Martin Michael Driessen de kapitein, zoals geen ander dat kan.
* Elke rivier, elk verhaal, staat compleet op zichzelf en toch komen ze samen in één monding
* Als lezer word je zo alsof op een rivier door het boek heen geleid, er verandert af en toe iets, maar het blijft dezelfde stroming.
* Het zijn herkenbare problemen waar we nu ook tegenaan kunnen lopen en dat maakt het boek zo interessant en leerzaam. Gevoelens van mensen zijn immers van alle tijden.

De Inktaap 2019
Aan de editie van 2019 doen de volgende prijswinnaars mee:
ECI Literatuurprijs: Koen Peeters - De mensengenezer (De Bezige Bij)
BNG Bank Literatuurprijs: Marjolijn van Heemstra - En we noemen hem (Das Mag)
Libris Literatuur Prijs: deze winnaar wordt op 7 mei bekendgemaakt.