Nieuws

Blijf op de hoogte van alles wat er in de boekenwereld gebeurt.

Filmtip: Mr. Turner

9 november 2017

Tijdens november kunstmaand tipt Leesplein geen boekverfilmingen maar films over kunst. Vandaag Mr. Turner, over de eigenzinnige Engelse schilder van wolkenluchten en zee.


Voorloper moderne kunst
Joseph Mallord William Turner (1775-1851) wordt wel eens gezien als een voorloper van de moderne kunst. Heel raar is dat niet: Turner schilderde geregeld landschappen of voorstellingen waarbij de sfeer en het licht veel belangrijker waren dan de herkenbaarheid. Zo is er een schilderij van hem dat Rain, Steam and Speed heet: een grijzig landschap met daarboven een wolkenlucht. Rechtsonder zijn wat dikke donkere lijnen te zien, die vlakbij de horizon bij elkaar komen. Alleen door de toevoeging aan de titel begrijp je waar je naar kijkt: The Great Western Railway. Het gaat dus om een trein die zich in regenachtig weer door een landschap spoedt.

Eigenzinnig
In de film Mr. Turner (2014) van regisseur Mike Leigh leren we de schilder kennen als een buitengewoon eigenzinnige kunstenaar. Hij is ongevoelig voor de mening van collega-schilders. Hij mag ze juist graag provoceren. Zo is er een scene waarin hij aan een schilderij op een tentoonstelling met zijn vingers een kwakje knalrode verf toevoegt en het zo helemaal tot leven brengt. Hij gaat ook ver in zijn onderzoek voor zijn schilderijen. Zo laat hij zich tijdens een storm aan de mast van een schip binden. Dat wordt dan later een mooi woest schilderij.

Leven voor de kunst
Regisseur Mike Leigh verwierf bekendheid met films over eigentijdse thema´s met vaak personages aan de zelfkant van de maatschappij. In Mr. Turner wilde hij de spanning verbeelden tussen de sterfelijkheid van de kunstenaar en zijn prachtige werk. De film is een mooie gelegenheid om kennis te maken met dat werk. En verder is het een mooi verhaal over een man die leeft voor zijn kunst en op geen enkele manier concessies wil doen.

Mr. Turner is geregeld te zien op tv. Maar je kunt de film op dvd aanvragen bij de Bibliotheek.