Nieuws

Blijf op de hoogte van alles wat er in de boekenwereld gebeurt.

Prijs: Nachoem Wijnberg krijgt de P.C. Hooftprijs 2018

12 december 2017

Vanochtend is bekendgemaakt dat de P.C. Hooft-prijs 2018 wordt toegekend aan Nachoem Wijnberg. Deze prijs is bestemd voor het hele oeuvre van een auteur.


Fotograaf: Merlijn Doomernik
Dichtende econoom
De P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde wordt jaarlijks afwisselend toegekend voor proza, essayistiek en poëzie. In 2018 is het weer de beurt voor poëzie en de jury koos voor Nachoem Wijnberg (1961) als laureaat. Behalve hoogleraar economie is Wijnberg ook dichter. Hij debuteerde in 1989 met de bundel De simulatie van de schepping. In 2005 kreeg hij de Jan Campertprijs voor Eerst dit dan dat. Daarna volgden de Ida Gerhardt Poëzieprijs (2008), de VSB Poëzieprijs (2009) en nu dus de P.C. Hooftprijs.

Loepzuiver en gevaarlijk
De jury zegt over deze dichter:

´Wijnberg lezen is een scherpzinnige manier van denken betreden met een taal die loepzuiver is en gevaarlijk: overal kan een val zijn uitgezet, waardoor wat net gelezen is opeens in een ander daglicht komt te staan. (...) Kenmerkend voor alle gedichten is de meerledigheid waarmee de dichter zijn wereld beziet. Van nabij en altijd ook op afstand, zodat het hoogstpersoonlijke prangend is en soms van een grote tragiek - maar altijd ook van ver af, zodat het individuele menselijk wordt, en van groot, enorm belang.´

P.C. Hooft?
Pieter Corneliszoon Hooft (1581-1647) is een belangrijke Nederlandse dichter. Hij schreef veel sonnetten en liefdesgedichten, maar ook komedies. Net als Wijnberg was hij een dichtende geleerde. De naar hem genoemde Staatsprijs voor de Letterkunde is in 1947 ingesteld bij de herdenking van zijn 300ste sterfdag van P.C. Hooft. O ja, en die beroemde winkelstraat in Amsterdam is dus ook naar hem vernoemd.